Uw partner heeft prostaatkanker…en hoe gaat het met u?

Kanker heb je niet alleen, prostaatkanker dus ook niet. Kanker heeft grote impact op het leven van de patiënt, maar ook op dat van de partner, de eventuele kinderen en de omgeving. Net als bij veel andere ziekten gaat de aandacht van zorgverleners met name uit naar de patiënt. Dat is niet  verwonderlijk: de patiënt is degene die ziek is, die de behandelingen moet ondergaan. Maar hoe gaat het met de partner?

Lotgenotentelefoon voor naasten

Via de 0800-telefoonlijn (0800-9992222) kunt u op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00-12.30 uur en op dinsdag en donderdag van 19.00-21.00 uur informatie en ondersteuning krijgen van vrijwilligers. In dit team zitten, naast prostaatkankerpatiënten, ook vrouwen die beschikbaar zijn voor vragen en een luisterend oor. De vrouwen hebben ervaring met problemen waar partners tegenaan kunnen lopen.

Een oncoloog vertelt: ’Niet lang geleden liep ik door de wachtkamer in ons ziekenhuis en zag daar de partner van een van mijn patiënten zitten. Ze was meegekomen met haar man die ik behandel voor prostaatkanker. Hij was even naar het toilet. Ik vroeg haar hoe het ging. ‘Het gaat goed met mijn man. Hij slaat zich er dapper doorheen.’ Toen ik vroeg hoe het met haarzelf ging, raakte ik een gevoelige snaar. Ze had het zwaar, zwaar met alle vragen, onzekerheden,  boosheid, verdriet… emoties die ze liever niet aan haar man toonde, omdat die het al moeilijk genoeg had.’ Dit korte gesprekje raakte hem, en zette mij ook aan het denken.’

De zorg voor de patiënt moet optimaal zijn, maar het is meer dan goed ook aandacht te hebben voor de partner die naast de patiënt staat. Dit was reden voor ons om een partnerboekje te maken. In dit boekje vindt u informatie over alle fasen van prostaatkanker, maar vooral ook veel ervaringsverhalen van partners en van zorgverleners. We hopen dat dit boekje eraan mag bijdragen dat er aandacht is en blijft voor partners van prostaatkankerpatiënten en dat er meer openheid komt over hun zorgen, behoeften en emoties.

Wilt u het boekje bestellen? Vul dan het bestelformulier in op de folderpagina.