Nr.10 (maart 2014)

Degarelix en hartproblemen

Hormoonbehandeling bij uitgezaaide prostaatkanker geeft risico op cardiovasculaire complicaties. Nieuwe analyse wijst op significante verschillen in risico, afhankelijk van type behandeling.

Erectiepomp

De diagnose Prostaatkanker leidt, als het om seksuele relaties gaat, vaak tot problemen. Niet dat dit in de eerste instantie het grootst denkbare probleem is, naderhand dient het zich wel aan.

Extra PSA-bloedtest beschikbaar

In de prostaat maakt komt het stofje PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) voor. Dit stofje speelt een rol bij het in conditie houden van het sperma en het hoort in de prostaat te zitten en te blijven.

Hyperbare zuurstoftherapie

Het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde behandelt al bijna 20 jaar patiënten met hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) en is in Nederland met 4 vestigingen de grootste aanbieder van deze behandeling.

Kleine uitzaaiingen opsporen met nano-vloeistof

Het Radboudumc in Nijmegen heeft de eerste patiënt onderzocht met een speciale nanovloeistof, die zeer kleine uitzaaiingen in lymfeklieren zichtbaar maakt. Dankzij deze vloeistof zijn uitzaaiingen vanaf 2 millimeter zichtbaar.

Verschuiving oncologische zorg naar de huisarts

In het vorige nummer van Nieuws stond op pagina 10 e.v. een artikel over verschuiving van oncologische zorg naar de huisarts vanuit de eerste lijn. Aan het slot van dat artikel beloofden wij in het volgende nummer een interview te plaatsen met een uroloog en een huisarts over hoe zij dat zien.

PCA3-urinetest boekt vooruitgang

De bestaande praktijk, rectaal toucher, PSA bloedtest en het nemen van biopten is bepaald niet ideaal. De PSA waarde is geen goede “voorspeller”. 

Els Borstgesprekken over prostaatkanker

Wederzijds begrip en een betere communicatie. Dat is het doel van een Els-Borstgesprek. Als patiënt kun je je ervaringen delen, maar je hoort ook de ervaringen van zorgverleners. In het Spaarne Ziekenhuis (Hoofddorp) zijn vorig najaar twee Els-Borstgesprekken gevoerd.

Sport en prostaatkanker

Intensief sporten als je prostaatkanker hebt? Jazeker wel zegt Koos van der Veen. Koos is een van de mensen die onze lotgenotentelefoon bedienen. Hij is een lotgenoot met castratieresistente prostaatkanker (CRPC). Desondanks heeft hij deze winter nog vele kilometers geschaatst op de Gele Rivier in China en op de Weissensee in Oostenrijk.

Download het volledige nummer