skip to Main Content

Door de COVID-19-pandemie lag het aantal kankerdiagnoses in de eerste maanden van dit jaar 20 tot 25% lager dan gebruikelijk op basis van voorlopige diagnoses in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Gedurende de zomermaanden lag het totaal aantal diagnoses weer grotendeels op een te verwachten peil. Maar, geldt dit ook voor prostaatkanker, dat deze maand centraal staan in het kader van Movember?

Aantal diagnoses
In de periode 2015-2019 kregen jaarlijks circa 12.000 mannen de diagnose prostaatkanker. Sinds de COVID-19 crisis is het aantal prostaatkankerdiagnoses aanzienlijk lager dan gebruikelijk. Met name in de eerste maanden van de pandemie werd een sterke daling van het aantal prostaatkankerdiagnoses geobserveerd. In de zomermaanden nam het aantal diagnoses toe, dit herstel was echter lager dan het herstel dat werd geobserveerd voor andere tumoren.

Begin oktober lag het totaal aantal prostaatkankerdiagnosis nog steeds ongeveer 15% lager dan verwacht. Dit betreft een absolute daling van ongeveer 1.400 diagnoses. Deze afname kan voor een deel verklaard worden door terughoudendheid bij mannen om de huisarts te bezoeken. Mannen zonder of met milde symptomen die zich voorheen wel bij de huisarts meldden voor een PSA-test (‘opportunistische’ screening), stellen dit waarschijnlijk vooralsnog uit. Daarnaast is het waarschijnlijk dat uitstel van verdere diagnostiek na een positieve PSA-test een rol speelt, met name indien de klinische verdenking op (klinisch significant) prostaatkanker laag is.

Lees verder en meer informatie op IKNL.nl >>

Back To Top