Al 16 jaar betrokken bij prostaatkanker – het verhaal van Bonne

Mijn levendige en boeiende leven mag best nog een paar jaar voortduren

Aart J. van Dijk

Bonne Dijkstra is 78 jaar. Na hetafronden van opleidingen aan de Zeevaartschool en de HTS in Leeuwarden heeft hij diverse leidinggevende banen in de weg- en waterbouw gehad. Zijn hobbies waren onder andere zeilen en bouwen.

Hij bouwde zijn eigen woning. Bonne heeft drie kinderen. Zijn huidige partner Lydia Jongejan (67) is werkzaam geweest in een onderwijsfunctie. Nu verricht ze vrijwilligerswerk en geniet van de omvangrijke tuin. Na een toevallig gesprek met een collega, die vanwege plasproblemen onder doktersbehandeling was, achtte Bonne het verstandig om vanwege zijn zwakke urinestraal een afspraak te maken met zijn huisarts. Bloedonderzoek in 2004 leverde een PSA van 6,0 op. Hij kreeg in het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer van de uroloog het advies om biopten te laten nemen om te onderzoeken of er sprake was van een tumor. In 2005 werd tweemaal een serie van 10 biopten genomen. Eén van de biopten bleek positief (ongunstig) te zijn met een Gleason score van 6. De PSA was inmiddels gestegen naar 6,78. De uroloog adviseerde een radicale prostatectomie maar vond het ook zinvol om een second opinion te laten uitvoeren.

De uroloog adviseerde een radicale prostatectomie

Onverwachte tegenvaller

Het second opinion onderzoek, met onder andere een scan en een echo, werd uitgevoerd in het MCH Westeinde in Den Haag. Bij bespreking van de resultaten werd geadviseerd om te kiezen voor de Brachytherapie, de voorkeurkeuze van het MCH Westeinde. Er waren immers geen uitzaaiingen gevonden en Bonne was in een goede conditie. De Brachytherapie behandeling vond plaats in juli 2005. Bonne werd regelmatig gecontroleerd: in april 2006 was de PSA 3,2 en in september 2007 was de PSA 1.0. De Brachytherapie bleek goed te werken. De voorbereiding van Bonne op de behandeling met de Brachytherapie was matig geweest. Dit gecombineerd met een slechts beperkte voorlichting van het MCH heeft geleid tot een onaangename verrassing. Geleidelijk aan verdwenen de lustgevoelens bij Bonne. Dat was een onverwachte tegenvaller. Na verloop van tijd werden de controles gestopt.

De huisarts adviseerde Bonne enkele jaren later de PSA weer te laten meten. Het bleek dat de PSA in het begin van 2014 weer begon op te lopen. De uroloog vond een PSA van 11,0 reden voor verdere behandeling. Het advies was een behandeling met cryotherapie. De aanbevolen locatie was het CWZ in Nijmegen. De behandelende uroloog vertelde dat na een behandeling met cryotherapie alle lustgevoelens zouden zijn verdwenen. De behandeling vond plaats in september 2014. Na de behandeling was de waarde van de PSA twee.

PSA steeg weer

Eind 2015 was de PSA weer opgelopen naar 4,6. Na onderzoek, een PSMA-PET-scan (gallium68) en het nemen van biopten van de zaadblaasjes, bleek dat er zaadblaasjes positief waren met een Gleason score van 7. De uroloog stelde voor om nogmaals een cryobehandeling (op de zaadblaasjes) uit te voeren. Dat vond plaats in januari 2017. Nadat de PSA aanvankelijk zakte, steeg deze toch weer naar 8.1. Uit een nieuwe PSMA-PET-scan in mei 2017 bleek dat de prostaat schoon was, maar dat er toch aan de linkerkant van de zaadblaasjes sprake was van recidive. Een nieuwe behandeling met cryotherapie bleek niet meer mogelijk.

Bonne is in juli 2017 begonnen met het gebruik van CBD-olie en heeft regelmatig zijn PSA laten controleren. Deze was in augustus 2018 opgelopen tot 16,7.

Geleidelijk aan verdwenen de lustgevoelens bij Bonne

Bonne Dijkstra

Second opinion

In augustus 2018 heeft Bonne voor een second opinion contact opgenomen met het AvL in Amsterdam. Uit een nieuwe PSMA-PET-scan bleek dat er sprake was van uitzaaiingen in het lymfestelsel. Besloten werd om voorlopig af te wachten en de PSA te blijven controleren. Begin dit jaar bleek de PSA te zijn gestegen naar 37. De uroloog van het AvL gaf het advies om te starten met een lichte dosis hormoontherapie met het medicijn Bicalutamide, met een controle om de twee maanden. Dat is gebeurd.

Al met al is Bonne al 16 jaar betrokken bij prostaatkanker en zijn behandelingen. De gehele periode is hij actief lid geweest van een weg-atletiekclub. Als je hem spreekt zegt hij dat hij tot nu toe een levendig en boeiend leven heeft gehad dat best nog een paar jaar mag voortduren.