skip to Main Content

Philip Metselaar en zijn vrouw Marja heb ik het afgelopen jaar meerdere keren ontmoet bij de lotgenotenbijeenkomsten van PKS bij het LangeLand Ziekenhuis (LLZ) in Zoetermeer. Een positief ingesteld echtpaar. Ik sprak met hen in hun knusse woning in Zoetermeer. De woning heeft een mooie tuin met daarin een fraaie Treurbeuk. 

Philip is inmiddels 73 jaar. Hij heeft een lange carrière in de detailhandel achter de rug. Bij bedrijven als onder andere V&D, de bouwmarktketen Praxis, enz. heeft hij zich 42 jaar kunnen uitleven in functies als verkoopleider en vestigingsmanager. Hij was ook vaak voor deze bedrijven in het buitenland actief, voornamelijk op beurzen. Hij deed het werk met veel liefde en plezier. Na 42 jaar kon Philip gebruik maken van een prepensioenregeling. Hij was toen pas 58 jaar en is inmiddels dus al 15 jaar met pensioen. Bij zijn afscheid bleek dat er veel waardering was voor het werk dat hij al die tijd had gedaan. Marja heeft veel werkzaamheden verricht als receptioniste/telefoniste. Samen hebben ze een dochter. Als je vraagt naar hun hobby’s noemen ze als eerste hun twee kleinkinderen waaraan ze veel tijd besteden en waar ze erg trots op zijn. Daarnaast genieten ze van hun twee Britse korthaar katten, koken, lezen en de tuin met de fraaie Treurbeuk (had ik nog nooit van gehoord). Hun mobiliteit wordt beperkt door de rugklachten van Marja. Philip heeft voor zijn 70e jaar nooit iets gemankeerd.

Alle twaalf biopten positief

In januari 2017 voelde Philip zich nogal lusteloos en had last van vermoeidheid. Hij bezocht de huisarts, die bloed en urine afnam. Philip vroeg zelf om ook de PSA te testen. Toen hij de huisarts belde voor de uitslag kreeg hij te horen dat alles goed was, alleen was de PSA niet in orde, de waarde was 30. Uit het onderzoek van een Uroloog van het LLZ bleek eind januari dat van de twaalf genomen biopten maar liefst alle twaalf positief (kwaadaardig) waren. In het Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG) werd een botscan uitgevoerd die een negatief resultaat (schoon) gaf. Door middel van een pittige operatie zijn er 8 lymfeklieren verwijderd. Philip kreeg een hormoonbehandeling (Lucrin) met behulp van injecties in de buik, die bij hem thuis plaatsvonden. Hij kreeg er opvliegers van en was erg vermoeid.

In het Haga Ziekenhuis is Philip bestraald. Daarbij was het de vraag of er 35 of 19 bestralingen zouden worden gegeven. Op advies van een Radiotherapeut-oncoloog is gekozen voor 19 behandelingen. Inmiddels had Philip een, nagenoeg continue, drang tot plassen die maar niet over ging en per plasbeurt slechts enkele druppels opleverde. Ook de vermoeidheid was verder toegenomen, zodat hij soms al om 10 uur ’s morgens in zijn stoel in slaap viel. Een nieuw probleem was dat er bloed in de ontlasting zat en dat hij ook veelvuldig een drang tot ontlasten had, maar nauwelijks of geen productie had. Philip: ‘ik werd er gek van’. De Radiotherapeut-oncoloog adviseerde Philip om een behandeling bij een hyperbaar geneeskundig centrum te ondergaan.

Werking hyperbare zuurstoftherapie

Verschillende chronische aandoeningen genezen niet omdat er problemen zijn met de bloeddoorstroming en/of omdat er een tekort is aan zuurstof. In veel van deze gevallen kan hyperbare zuurstoftherapie voor een oplossing zorgen. Door deze behandelmethode krijgt men namelijk 12 keer zoveel zuurstof in het lichaam dan normaal. Dit is mogelijk door 100% zuurstof in te ademen, in een kamer waar een verhoogde druk heerst.

De hoeveelheid zuurstof wordt namelijk bepaald door het percentage van het gas en door de druk. Op het moment dat er zoveel extra zuurstof in het lichaam komt, kan dit zich veel beter en veel verder verspreiden vanuit de bloedvaten. Gebieden die aanvankelijk te weinig of geen zuurstof kregen, hebben tijdens de behandeling weer ruim voldoende zuurstof. Allerlei genezingsprocessen starten hierdoor weer op of verlopen beter (bron: Hyperbaar Geneeskundig Centrum Rijswijk).

Het HGC Rijswijk is een specialistische zorginstelling die zich onder andere richt op weefselschade na bestraling. Om een behandeling vanuit de basisverzekering vergoed te krijgen is een verwijsbrief van de huisarts of behandelende specialist nodig.

Weefselschade

Bij Philip was er sprake van weefselschade na de bestraling. Met name waren er problemen met de endeldarm en was er sprake van oedeemvorming na de operatie van lymfeklieren. Na de verwijzing door de Radiotherapeut-oncoloog heeft Philip zich in januari van dit jaar gemeld bij het HGC Rijswijk. Philip zou 40 sessies in de zuurstoftank ondergaan, 2 uur per dag met een masker op in de zuurstoftank, doorgaans tezamen met maximaal 19 andere patiënten. Het bleek dat 40 behandelingen voor Philip niet voldoende waren. Uiteindelijk heeft hij 55 behandelingen gehad gedurende 11 weken. Philip is erg tevreden over de begeleiding die hij heeft ontvangen.

Na de hyperbare zuurstoftherapie heeft Philip nog een behandeling ondergaan om het oedeem te behandelen en is hij behandeld door een MaagDarmLever-arts, die een endoscopie heeft uitgevoerd en de beschadigde endeldarm heeft behandeld.

Philip is nu ‘happy’ met de huidige situatie. De PSA = 0.01, maar de vermoeidheid is er nog wel. De grootste positieve wending is dat er weer sprake is van controle/beheersing van de processen plassen en ontlasten. Daar heeft de hyperbare zuurstoftherapie duidelijk aan bijgedragen. Philip wordt daar niet meer gek van. Nee, Philip en Marja genieten van de mogelijkheden die ze nu hebben. ‘Wij laten ons hoofd niet hangen!’ is hun motto!

Geschreven door dr.ir. Aart J. van Dijk voor magazine Nieuws 28 – september 2018. Er kunnen inmiddels veranderingen in de gezondheid zijn opgetreden.

Oproep: heeft u als prostaatkankerpatiënt ervaring met hyperbare zuurstoftherapie? Laat ons uw ervaringen weten via secretariaat@prostaatkankerstichting.nl.

Back To Top