Ga naar hoofdinhoud

Bekijk nu de reportage ‘Wat als het PSA weer oploopt?’. Deze reportage is gemaakt door de Prostaatkankerstichting en is bedoeld voor alle patiënten met prostaatkanker en hun naasten. 

In deze reportage gaat Cindy Hoge van de Prostaatkankerstichting op bezoek bij het Reinier Haga Prostaatkankercentrum in Delft. Zij gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘Wat is PSA precies?, ‘Hoe meet je PSA en wat betekent het als het PSA weer oploopt?’. Vragen die de Prostaatkankerstichting regelmatig krijgt van patiënten.

Daarnaast bespreken we mogelijke behandelopties en hoe je daar als patiënt samen met je arts een keuze in maakt.
En we horen van twee ervaringsdeskundigen hoe zij een oplopend PSA ervaren.

Met medewerking van:

  • Addy van de Luijtgaarden – internist-oncoloog, Reinier Haga Prostaatkankercentrum, Delft
  • Peter Ausems – uroloog, Reinier Haga Prostaatkankercentrum, Delft
  • Birgit Hollmann – radiotherapeut, Reinier Haga Prostaatkankercentrum, Delft
  • Anja Ladenberg – gespecialiseerd verpleegkundige, Reinier Haga Prostaatkankercentrum, Delft
  • Arie Verbeek – patiënt
  • Marcel van den Berg – patiënt

U kunt de reportage als geheel bekijken, maar ook in twee afzonderlijke delen. Alle drie de delen vindt u hieronder.

Gehele reportage ‘Wat als het PSA oploopt?’, ca. 41 minuten.

In deze reportage komt aan bod wat het betekent als het PSA weer oploopt na een prostaatverwijdering en na hormoontherapie.
We bespreken wat het met je kan doen, welke behandelingen er mogelijk zijn en hoe je daar als patiënt samen met je arts een keuze in maakt. Daarnaast vertellen twee mannen met prostaatkanker hoe zij een oplopend PSA ervaren.

Correctie: In deze video vertelt de radiotherapeut dat een PSMA-PET scan in het Reinier Haga Prostaatkankercentrum kan worden gemaakt bij een PSA-waarde vanaf 0,12. Dit is niet juist. De scan kan pas worden gemaakt bij een PSA-waarde vanaf 0,20.

Reportage ‘Wat als het PSA oploopt na een prostaatverwijdering?’, ca. 23 minuten.

In deze reportage gaan we op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘Wat is PSA precies?, ‘Hoe meet je PSA en wat het betekent als het PSA weer oploopt?’. We bespreken ook welke mogelijke behandelopties er zijn en hoe je daar als patiënt samen met je arts een keuze in maakt. Daarnaast vertelt een ervaringsdeskundige hoe hij een oplopend PSA ervaart.

Correctie: In deze video vertelt de radiotherapeut dat een PSMA-PET scan in het Reinier Haga Prostaatkankercentrum kan worden gemaakt bij een PSA-waarde vanaf 0,12. Dit is niet juist. De scan kan pas worden gemaakt bij een PSA-waarde vanaf 0,20.

Reportage ‘Wat als het PSA oploopt na hormoontherapie bij uitgezaaide prostaatkanker?’, ca. 24 minuten.

Wij krijgen vaak vragen van patiënten wat zij moeten doen als hun PSA weer oploopt terwijl ze behandeld worden met hormoontherapie. Wat is er dan nog mogelijk en hoe maak je een keuze tussen de verschillende behandelmogelijkheden? Je hoort het in onderstaande reportage. Daarnaast vertelt een ervaringsdeskundige hoe hij een oplopend PSA ervaart.

 

Dit programma van de Prostaatkankerstichting is mede mogelijk gemaakt door het online medisch platform MEDtalks en met financiële steun van Ipsen (hoofdsponsor) en Janssen. Met medewerking van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum.

 

Back To Top