Skip to content
Foto: privé

In het Net5 powered by LINDA.-programma ‘For One Night Only’ gaan acht bekende mannen uit de kleren om aandacht te vragen voor teelbal- en prostaatkanker.

De redactie van Linda.nl sprak Amber (46). Haar man Edwin kreeg vijf jaar geleden prostaatkanker. Hij was toen 53 jaar.

Prostaatkanker
“Hij had pijn bij het plassen, maar we dachten dat het gewoon blaasontsteking was”, vertelt Amber. De klachten gingen alleen niet over en de huisarts verwees hen naar het ziekenhuis voor onderzoek. Daar bleek dat het goed mis was: Edwin (53) had prostaatkanker. “Het was zó heftig toen we dat hoorden. Ik zakte door de grond.”

Oudere mannen
“We dachten helemaal niet aan prostaatkanker. Zeker niet op die leeftijd, want ik dacht dat een ziekte was voor oudere mannen”, zegt Amber. Na verschillende onderzoeken bleek dat Edwins prostaat verwijderd moest worden. “Gelukkig waren we er op tijd bij, want het was al vergevorderd.”

Kinderen
Het nieuws kwam hard aan bij Ambers kinderen. “Mijn dochter was heel overstuur, ze was bang dat haar vader dood zou gaan. Dat zijn moeilijke dingen om mee te maken als moeder”, vertelt ze. De operatie verliep goed, maar daarna begon een lange periode van herstel.

Geen tijd voor jezelf
In die tijd kwam de zorg voor de kinderen vooral op Amber neer. Net als het huishouden, de boodschappen en het uitlaten van de hond. “Ik ging door op de automatische piloot. Op dat moment zat ik gewoon even náást mezelf. Pas toen alles voorbij was, maakte ik weer tijd om te gaan hardlopen of naar de sauna te gaan met vriendinnen.”

Zorgverlof
Gelukkig had Amber veel steun van een goede vriendin, die haar met de zorg voor de kinderen en het huishouden hielp. Van haar werk kreeg Amber zorgverlof. “Dat was fijn en ook echt nodig, want mijn man mocht de eerste week na de operatie niets doen. Dat is best lastig met twee redelijk jonge kinderen.”

Seks
“Als politieagent maak je veel mee, maar op het moment dat het je eigen gezin is, is dat heftig. Mijn man en ik hebben er veel over gepraat. Hij maakte zich vooral druk over het seksuele gedeelte. Het was bang dat alles niet meer goed zou werken na de operatie. Ik had vertrouwen dat het goed zou komen. Als het niet hetzelfde zou zijn als eerst, lossen we dat wel weer op.”

Lang traject
Maar ook na de operatie en het herstel ben je nog lang niet van de kanker af, weet Amber. “Er waren heel veel controles. Daardoor word je steeds weer met je neus op de feiten gedrukt. Mijn man was vooral in het begin bang dat de kanker terug zou komen.” vertelt ze. Ook leverde de ziekte financiële problemen op. “We kunnen nu geen hypotheek krijgen met verzekering, omdat mijn man kanker heeft gehad. Dat voelt zó naar. Het blijft je achtervolgen.”

‘Overkomt mij niet’
Amber is blij dat er met For One Night Only aandacht wordt besteed aan prostaatkanker. “Je denkt: dat overkomt anderen, niet mij.” Volgens Amber rust er een taboe op de ziekte. “Wij zijn er zelf open over, maar gesprekken vielen stil als wij binnenkwamen. Mensen zijn bang om ernaar te vragen. Je hebt echt een label gekregen als je kanker hebt. Ik vind dat we daar veel opener over moeten zijn.”

Bron: https://www.linda.nl/persoonlijk/prostaatkanker-amber-man-kinderen-for-one-night-only/ >>

Back To Top