skip to Main Content

Bij een op de vijf patiënten die de diagnose kanker krijgt is de kanker uitgezaaid, dat zijn ruim 38.000 patiënten. De overleving van deze groep patiënten is de afgelopen tien jaar amper verbeterd. De helft van deze patiënten leeft zes maanden of korter na de diagnose. Daarom is meer aandacht nodig voor kwaliteit van leven in de laatste levensfase van mensen met uitgezaaide kanker. Dat blijkt uit het rapport ‘Uitgezaaide kanker in beeld’ dat IKNL deze week uitbracht.

Lees het hele artikel en bekijk de link naar het rapport >>

Het symposium dat 5 oktober plaatsvond en waar ook het rapport werd overhandigd, is terug te kijken via youtube. Bekijk het symposium >>

In  het rapport worden ook ervaringsverhalen gedeeld. Zo ook het verhaal van onze vrijwilliger Herman Pfeifle:

“Het was puur toeval. In maart 2014 had ik een nare hoest. Ik dacht dat het wel zou loslopen. Maar mijn vrouw Riet stond erop dat ik naar de huisarts zou gaan. Ik had immers al eerder een longontsteking gehad waarmee ik was blijven doorlopen. De huisarts kon niets vinden. Maar aangezien ik er toen toch al was, vertelde ik dat ik moeite had met plassen. Het was waarschijnlijk een  “oudemannenkwaal”, maar ik werd toch doorverwezen om even bloed te laten prikken. Een week later was de uitslag er. De huisarts was heel direct: “Dit is prostaatkanker en gezien de hoge waarden waarschijnlijk uitgezaaid”.

Ik ging dezelfde middag nog naar het ziekenhuis waar meerdere biopten werden afgenomen. Een week later gaf de uitslag van de biopten duidelijkheid: het was inderdaad prostaatkanker in een vergevorderd stadium. Dat werd ook nog eens bevestigd door een botscan.”

Lees het hele verhaal van Herman Pfeifle in het rapport >>

Back To Top