Skip to content

Onlangs verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een artikel van Theo de Reijke, uroloog in Andros Clinics, Ivo Schoots, radioloog in het Erasmus MC en het AvL en onze voorzitter Kees van den Berg.

In dit artikel bepleiten we ‘intelligente opsporing’ van prostaatkanker om patiënten met een verhoogd risico op agressieve prostaatkanker beter te kunnen identificeren.

Samenvatting
De Gezondheidsraad heeft tot nu toe geen goede basis gevonden om in Nederland een landelijk bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker te starten en bracht in 2018 een negatief advies uit op een vergunningsaanvraag voor een pilot-bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker. De nadelen voor de volksgezondheid (overdiagnostiek, overbehandeling en psychische belasting) zouden niet opwegen tegen de voordelen van een bevolkingsonderzoek. De laatste jaren zijn er echter nieuwe ontwikkelingen in de diagnostiek en therapie voor prostaatkanker, waarbij eerdere cijfers wijzigden, richtlijnen zijn aangepast en inzichten genuanceerd moeten worden. Wij vragen aandacht voor deze veranderende cijfers en inzichten rond prostaatkanker en bepleiten een ‘intelligente opsporing’, om patiënten met een verhoogd risico op agressieve prostaatkanker beter te kunnen identificeren. Daarmee kan de hoge mortaliteit waarschijnlijk worden verminderd en wordt tegelijkertijd overdiagnostiek grotendeels voorkómen.

Lees het artikel verder via >>

Of bekijk het artikel hier >>

Bekijk het het hele artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde >>

Bron: www.ntvg.nl

Back To Top