skip to Main Content

Arts bijspijkeren over de rol van voeding

Veel signalen dankzij voedingscongres

Arts bijspijkeren over de rol van voeding

‘Lopen patiënten straks met een boodschappenbriefje de spreekkamer uit?’ was enige tijd geleden de vraag aan Tamara de Weijer, voorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl. Dit naar aanleiding van een inspirerend congres dat deze vereniging in april 2018 hield. De Weijers antwoord op deze vraag: ‘Ik hoop het. Het gros van de mensen kan beter naar de groenteboer of de versafdeling van de supermarkt dan naar de apotheek.’

Een uitspraak om nog maar even op te kauwen. Het ging op het congres namel k onder meer over de relatie tussen voeding, je darmen én de gezondheid. De Weijer zei in het AD en andere kranten dat het haar opviel dat de relatie tussen ons brein en onze darmbacteriën sterker is dan we ooit gedacht hadden.

‘Wat je eet bepaalt hoe je darm flora eruit ziet’. Tot op zekere hoogte speelt de darmgezondheid een rol in je geestelijke en lichamelijke gezondheid.’ Ze merkt verder op dat het bewijs zich opstapelt dat de bacteriesamenstelling ‘verband houdt met autisme, obesitas, depressie en angststoornissen.’

GROS KAN BETER NAAR GROENTEBOER OF VERSAFDELING

Bewijzen te over

Er is volgens haar inmiddels voldoende bewijs voorhanden dat diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten met voeding vallen terug te draaien. De We er geeft aan dat de meest gestelde vraag in de spreekkamer is ‘dokter wat kan ik zelf doen’. Mensen willen liever geen pillen, maar dan moet je wel andere middelen voor handen hebben. Aanpassingen in leefstijl kunnen oplossend werken. Natuurlijk zijn er situaties waarin geneesmiddelen hard nodig zijn. ‘Maar ik zie dat één op de twee Nederlanders te zwaar is. Dat een miljoen mensen diabetes 2 hebben (er komen er wekelijks 1.200 bij – red.), 2 tot 3 miljoen chronische darmklachten heeft en 2 miljoen maagzuurremmers slikt.”

OP WEG NAAR LEEFSTIJL ALS MEDICIJN…

‘Leefstijlgeneeskunde’

Op het congres lieten zo’n 650 mensen zich bijspijkeren op het gebied van voeding. Bij de jonge Vereniging Arts en Leefstijl merken ze inmiddels dat de interesse onder zorgprofessionals enorm toeneemt. ‘Wij werken er naartoe dat de zorg over tien jaar leefstijl als medicijn heeft geaccepteerd.’

Dit gebeurt door nascholing, lezingen en het opbouwen van een kennisnetwerk. De Weijer: ‘Wij moeten als de sodemieter artsen bijspijkeren. Zodat ze patiënten motiveren hun leefstijl te veranderen’(….) ‘Ik zou heel graag een specialisatie leefstijlgeneeskunde willen.’ Een bezoeker van het congres, voormalig handelaar in biologisch pootgoed: ‘In 2000 heb ik darmkanker gehad. Toen ik de huisarts vroeg of ik er naast de behandeling ook iets aan kon doen, zei hij simpelweg “nee”. Hij bood me geen enkel handvat. Gelukkig was er internet. Ik ben een moestuin begonnen en meer groente gaan eten.’ De Vereniging Arts en Leefstijl is op de goede weg door het agenderen van een gezonde leefstijl als medicijn en het vergroten van de bewustwording.

bronnen: Vereniging Arts en Leefstijl en AD)
Dit artikel is beschikbaar gesteld door Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) en heeft in Doorgang 64 gestaan.

Assortiment supermarkt sterk bewerkt

Voedselwaakhond Foodwatch heeft na onderzoek vastgesteld dat een groot deel van het voedsel in supermarkten bestaat uit zogenaamde ultra—processed foods, sterk bewerkt fabrieksvoedsel.

Foodwatch selecteerde bij de grootste drie supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Lidl) met een aselecte steekproef 651 voedingsproducten. De producten werden ingedeeld in vier categorieën. Die geven aan in welke mate de producten bewerkt z n:

• Vers, onbewerkt of licht bewerkt (zoals verse groente en eieren)
• Bewerkte ingrediënten (zoals olie, zout)
• Bewerkt voedsel (zoals kaas en brood)
• Sterk bewerkt voedsel (zoals ontbijtgranen, chips, frisdrank)

Van de onderzochte producten bleken er 459 tot de laatstgenoemde categorie te behoren (70,5 procent), 16 procent is vers, onbewerkt of licht bewerkt, 3 procent behoort tot de categorie bewerkt ingrediënt en 10 procent viel onder de noemer bewerkt voedsel. In het sterk bewerkte (fabrieks)voedsel zit vaak veel suiker, vet en zout. Aan 76 procent van dit voedsel is suiker toegevoegd. Aan 60 procent van het fabrieksvoedsel is zout toegevoegd en 93 procent bevat suiker en/of zout. Behalve een grote hoeveelheid suiker, vet en zout bevat deze categorie voedsel ook vaak weinig mineralen, vitaminen en vezels. Fabriekseten wordt vaak in verband gebracht met obesitas, diabetes 2, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker.

(Bron: Foodwatch)

Back To Top
X