De columns van Christian Oerlemans

Oud-reclameman (o.a. Even Apeldoorn Bellen) en auteur van thrillers, romans, kunst- en reclameboeken en gedichten.

Juni 2018

‘Vechten tegen Kanker’, hoe doe je dat?

Als ik mij ergens aan erger dan is het wel peptalk. Ik bedoel die opgepepte vechtverhalen van mensen die de ziekte zogenaamd te lijf gaan. Velen worden hiermee ongelukkig gemaakt, omdat ze niet zo ‘vechtlustig’ zijn. En zich dus schuldig voelen. En denken dat ze daardoor zieker worden. Of sneller doodgaan. Bij de Moerman Vereniging, bijvoorbeeld, zijn ze dol op dit soort verhalen. Je proeft een onderhuidse vijandigheid tegen de reguliere geneeskunde. Jarenlang was ik lid, maar uiteindelijk werd ik er ziek van.

Ik heb prostaat kanker en schreef er een boekje over: ‘MANNEN je sluipmoordenaar heet testosteron’. Best een leuk boekje. Simon Horenblas van het AvL schreef het voorwoord en had het over ‘een tocht over het prostaatkankerpad, geen snelweg blijkbaar maar een kronkelig pad met afgronden en af en toe geteisterd door noodweer…’ Leuk is het natuurlijk niet echt, maar ik wil met nadruk zeggen: mijn leven heb ik niet veranderd nadat ik kanker kreeg en ik ben bereid om er openhartig en relativerend over te praten. Wat kun je zelf doen? Doorgaan met léven. Paniek in de tent Mijn eerste tumor kreeg ik niet in de prostaat, maar in mijn rechterwang (2002). Er was sprake van onmiddellijk opereren.

Paniek in de tent

Twee vrouwen, mijn ex-echtgenote en mijn vriendin (nu echtgenote) wilden de palliatieve zorg op zich nemen. Schattig natuurlijk, maar ik zette vraagtekens bij de operatie die mijn halve gezicht kon lamleggen. Uiteindelijk ging ‘t niet door. Middel zou erger zijn dan de kwaal. Afwachten werd het devies. Met een dikke wang valt te leven. Nee, ook toen niet ‘gevochten’, eerder gewoon geaccepteerd. Zeker weten dat ik er niet aan dood zou (wilde) gaan. Geloven in je eigen inwendige kracht, de vlam in jezelf. Kanker is een sluipmoordenaar. Tumoren weten je immuunsysteem voor de gek te houden, omdat het gaat om ‘lichaamseigen weefsel’. De omschrijving heb ik van professor Schouwenburg van het AMC, inmiddels alleen nog actief met zijn collectie oldtimers. Ik zeuren en aandringen, verdorie toch een rare bult. Hij geruststellend: ‘maakt u zich geen zorgen, het is lichaamseigen weefsel’. Uiteindelijk ben ik naar het AvL gegaan. En ja hoor; tumor.

Mijn cellen zijn in de war. Hoe dit komt? Daar zijn we nog steeds niet achter, hoewel ‘voeding’ een rol speelt, in deze opvatting was Moerman zijn tijd vooruit. Dus nog meer opletten met eten. En ja, ook met drinken. En vechten natuurlijk. (wordt vervolgd)‘

(gedicht)
De MRI Scan

De wetenschap heeft vastgesteld
Er groeit iets in mijn hoofd
Dat er niet hoort
De negatieven wijzen uit
Zo duidelijk groen omlijnd
Wat er niet hoort
Voor mijn klachten zo gering
De oorzaak veel te groot
Uiteindelijk opgespoord.  

De wetenschap is machteloos
Het groeit daar maar gestaag
Als gras in groene wei.
Gemeenlijk is de groei gezond
Waarvoor men God aanroept
Maar niet bij mij
Mijn gras blijkt oncologisch kruid
Waartegen niets gewassen is
O dank u Deus Rei  

De wetenschap heeft vastgesteld
Je kunt er niet mee leven
Althans niet lang
Het onheil groeit onstuitbaar voort
Verwoest mijn dagelijks denken
Het hart soms bang
De fotofinish is in zicht gekomen
Groen de grenzen van mijn leven
Waar aan ik hang.  

Loosdrecht 22 september 2002

September 2018

Lees dit maar niet.

Als u dit toch leest, denk ik dat we lotgenoten zijn. Prostaatkanker. Ik heb de uitgezaaide versie en slik sinds een half jaar bicalutamide. Gisteren werd ik per email eraan herinnerd dat ik mijn column moest inleveren, een uitgekiend moment want gisteren bestond ik niet echt.

Er zijn dagen dat ik dermate ver weg raak van mijzelf dat ik begrijp hoe een leeggelopen ballon zich voelt. Maar niet gezeurd; vandaag ging ik topfit naar het politiebureau in het dorp Moncarapacho (Portugal) om een diefstal aan te geven (ander onderwerp) en keek ik jaloers naar die verdomd knappe jongens met hun pistoolholster en gezond testosteron niveau.

Sinds 2012 heb ik prostaatkanker. Dus ik houd het al een tijdje vol. Helaas moest ik dit jaar aan de hormonen want de PSA klom onrustbarend. Moet toegeven dat het helpt want de PSA daalde naar een acceptabele 2.5. Hoeveel oudere mannen hebben zo’n PSA en weten van niks? Misschien kent u ook deze doodoener: ‘er sterven meer oude mannen mèt prostaatkanker, dan áán prostaatkanker’. Hoe dan ook, hoewel vandaag (voorlopig) topfit, blijf ik toch jaloers op die mooie politieboys. Als ik een vrouw was – scheelt inmiddels niet veel – zou ik er wel… Nou ja, laten we het niet over seks hebben, want dat wordt slap gezeur.

Veel behandelingen zijn protocol

Als je prostaatkanker hebt, kun je er veel over lezen. Afgezien van informatie op de professionele sites, kun je ervaringen lezen van anderen die hetzelfde hebben. Gedeelde smart is halve smart zei mijn moeder altijd. Een van de smartelijkste kwam uit Kroatië. Daar schijnt een enthousiaste behandelende uroloog te hebben gezegd: “I’m gonna make a woman out of you”. Dat was lachen natuurlijk.
Jaja, mischien is dat het: lezen dat je gelukkig niet de enige bent. En gelukkig blijken er mannen te zijn die het veel slechter hebben. Spierpijn, opvliegers, depressies. En dan blijken er ook mannen te zijn die rustig voortleven alsof er niks aan de hand is, terwijl ze al drie jaar Zoladex krijgen ingespoten.
Moeten voordien ook rustig voortlevende mannen zijn geweest, want normaal gesproken gooit Zoladex je hormoonhuishouding (en je leven) danig in de war. Ik moest er in 2013 na een half jaar echt mee stoppen, wilde ik niet eindigen als een dikke feminine depressieve sukkel. Zoladex is (vaak) protocol. Heel veel behandelingen zijn protocol. En zoals je weet, het protocol doorbreek je niet zo makkelijk.

Veel artsen houden er niet van als jij je met hun werk bemoeit, door bijvoorbeeld te wijzen op ontwikkelingen: zoals de lutetium-177 PSMA behandeling (UMC). Of als je iets alternatiefs voorstelt. Keuze genoeg op het internet; vitaminen, mineralen, voedingssupplementen, paddfestoelen, wietolie… Mijn arts gruwt ervan: ‘Sja, als je van alles en nog wat gaat slikken weten wij niet in hoeverre de reguliere behandeling werkt’.

Een professorale vriend (mede PSA-er) meent dat er veel naijver is onder professoren. Dus refereren aan onderzoeken of informatieve websites wekt zelden sympathie.
Dezelfde vriend zei onlangs dat hij ermee ophield, met lezen over onze kwaal. Je kunt jezelf ook ziek lezen. Vandaar het kopje boven dit verhaal.