De P-spot…de P van Prostaat of Pijn??
Barbara Harterink
Getriggerd door de reacties tijdens de interviews die ik in 2020 afnam in verband met mijn onderzoek naar Homoseksualiteit en prostaatkanker, reageerde ik op de oproep in Nieuws van juni 2021; Gezocht: redacteur voor artikelen rond prostaatkanker en homoseksualiteit.
Dat de redactie meer aandacht wil gaan besteden aan prostaatkankerzorg voor de homo-biseksuele prostaatkanker patiënt is enorm vooruitstrevend in de oncologische patiëntenzorg in Nederland! Na een enerverend overleg met twee redactieleden van de PKS heb ik, een heteroseksuele vrouw, aangegeven graag een artikel te willen schrijven over specifieke gevolgen van de behandeling voor deze groep. Tijdens de gesprekken voor mijn onderzoek kwam de P-spot aan bod…nieuw voor mij….en voor veel van mijn collega’s. En als de zorgverlener zich niet bewust is van de essentie van de p-spot zal het zeker niet besproken worden met de patiënt.
Als de zorgverlener zich niet bewust is van de essentie van de p-spot zal het zeker niet besproken worden met de patiënt
Essentieel onderdeel
In Nieuws is al jaren veel aandacht voor het verlies van de erectie ten gevolge van de behandeling van prostaatkanker. Dit gevolg is zowel merkbaar bij de hetero- als de homoseksuele man met prostaatkanker. Waar nauwelijks aandacht voor is tijdens het behandeltraject is het fenomeen P-spot. Dit staat voor prostaat-spot en kort gezegd is dit een plek in de anus van mannen waar de prostaat voelbaar is. Bij het anaal inbrengen van een vinger, penis of vibrator/dildo kan de prostaat gestimuleerd worden, wat een prettige sensatie geeft en seksueel opwindend kan werken. Stimulatie van de P-spot kan het orgasme naar een hoger level tillen! Niet alle homo/biseksuele mannen hebben anaal contact, maar degenen die dat wel hebben, zullen herkennen dat de prostaat een essentieel onderdeel kan zijn van het seksuele spel en kan leiden tot genot.
Tijdens de verschillende gesprekken die ik voerde met homo/biseksuele mannen werd meerdere keren aangegeven dat zowel na een prostatectomie ( verwijderen prostaat) als een bestraling de prettige sensatie van de prostaat verdwijnt.

Is het een probleem als deze genots-plek verdwijnt? Uit het onderzoek ( B.Harterink-Poker, 2020) blijkt van wel. Enkele mannen gaven aan zich voorafgaand aan de behandeling niet bewust te zijn van de rol van de prostaat op seksueel gebied en daar na de behandeling opeens mee geconfronteerd te zijn.
Mannen in de ‘bottom-rol’ (ontvanger van anale penetratie) werden ineens geconfronteerd met het gemis van de P-spot en merkten dat de opwindende sensatie ineens weg was. Wat daar in de plaats van wel werd ervaren was een pijnlijk en ongemakkelijk gevoel tijdens anale penetratie.
Bang voor een oordeel
Tevens vertelden deze mannen dit niet te hebben besproken met de specialist/verpleegkundige. Ze waren bang voor een oordeel en durfden dit niet bespreekbaar te maken. Het had enorm geholpen als hen dit vooraf aan de operatie/bestraling verteld was. Maar daaraan voorafgaand is het al een gemis dat er niet of nauwelijks gevraagd wordt naar de seksuele voorkeur van de patiënt en als deze voorkeur wel bekend is, wordt er niet of nauwelijks besproken wat een behandeling voor een effect kan hebben op de seksuele beleving van de patiënt en eventuele partner.
De moraal van dit verhaal? De P-spot is een essentieel onderdeel van het seksuele spel bij een deel van de homo/biseksuele mannen. Wanneer de prostaat wordt verwijderd of bestraald heeft dit effect op het gevoel in de prostaat. Door de seksuele voorkeur te bespreken tijdens de voorbereiding op de behandeling kan de patiënt hierop voorbereid worden én het kan zelfs van invloed zijn op de behandelkeuze!
Barbara Harterink werkt in het Deventer ziekenhuis als Verpleegkundig specialist- uro-oncologie en consulent seksuele gezondheid. Zij behandelt en begeleidt met name mannen met hormoongevoelige uitgezaaide prostaatkanker en ziet daarnaast zeer regelmatig mannen met erectiele dysfunctie op haar spreekuur. In het kader van haar opleiding Master advanced nursing practice (opleiding tot verpleegkundig specialist) heeft zij onderzoek gedaan naar de specifieke seksuele gevolgen van de behandeling van prostaatkanker, bij homo/ biseksuele mannen.
Bronnenlijst
B.Harterink-Poker. (2020). Homoseksualiteit en Prostaatkanker…to know or not to know Deventer.