skip to Main Content

Aart J. van Dijk

Henk van den Heuvel, geboren in 1944, woont in Hellevoetsluis. Henk studeerde HTS-Elektronica in Hilversum. In zijn vrije tijd is Henk een enthousiast lid van het mannenkoor The Lighthouse Singers in Hellevoetsluis.

Irene en Henk
Irene en Henk

Wat is Henk overkomen?

Na terugkeer van een busreis naar Portugal in 2015 voelde Henk zich moe, had pijn bij het lopen en viel erg af. Ook moest hij erg vaak plassen. De huisarts verwees hem naar de uroloog in het Sint Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Onderzoek wees uit dat hij een PSA had van 40. Na het nemen van biopten bleek er sprake te zijn van een Gleasonscore 8. Besloten werd om tot een prostaatverwijdering over te gaan. Uit voorzorg voor mogelijke uitzaaiingen zijn gelijk al een paar lymfeklieren verwijderd. Naderhand bleek dat er toch sprake was van uitzaaiingen. Na twee maanden was de PSA 1,2. De gebruikelijke bijwerkingen waren incontinentie en erectieproblemen.

Tolterodine en ProAct

Henk ging aan de slag om de incontinentie aan te pakken. Gedurende twee jaar heeft hij bij twee instanties bekkenbodemtherapie ondergaan. Helaas was er weinig verbetering te bespeuren. Eind 2017 ging Henk naar de in incontinentie gespecialiseerde uroloog van het Erasmus MC. Hij stelde de ProAct prothese voor, maar wilde eerst het medicijn Tolterodine proberen, mogelijk dat dit medicijn zou helpen de incontinentie te verminderen, want dan zou er geen operatie nodig zijn. Het medicijn bleek niet te helpen maar gaf wel veel bijwerkingen. Na overleg met de huisartsenpost en een opname in het Maasstad Ziekenhuis leek het erop dat Henk allergisch is voor Tolterodine.

In 2018 werd bij Henk de ProAct-operatie uitgevoerd en de prothese met twee ballonnetjes geplaatst. Ook werden, zoals gebruikelijk, de ballonnetjes via een slangetje in de balzak om de paar weken zes keer bijgevuld, zodat deze op ‘oorlogssterkte’ waren. Het feest van de vermindering van de incontinentie kon beginnen. Daar kwam het niet erg van. Henk had veel pijn en dat bleef ook zo. De uroloog vertelde dat hij dat bij deze behandeling nog nooit had meegemaakt. Henk hield dit echter niet vol en vroeg de uroloog de ProAct prothese te verwijderen. Medio 2019 vond dit plaats.

Het feest van de vermindering van de incontinentie kon beginnen

Sfincterprothese

Nadat de ProAct prothese was verwijderd werd Henk op de lijst van patiënten gezet die in aanmerking komen voor een sfincterprothese. Na een half jaar was Henk voldoende hersteld van de ProAct verwijdering en kon de operatie voor het plaatsen van een sfincterprothese in januari 2020 worden gestart. Nadat Henk was ontwaakt uit de narcose kreeg hij de vervelende mededeling dat de operatie afgebroken was omdat helaas de plasbuis was doorgeprikt. Dat betekende ‘code rood’. Henk moest nu weer een half jaar wachten voordat de volgende poging kon worden ondernomen. Eerst nog een paar weken vreselijk getobd met katheters en nadien gebruikte Henk een condoomkatheter. Dat gaf geen problemen. In juni 2020 was het zover en werd bij Henk met succes een sfincterprothese geplaatst en op 22 juli geactiveerd. Eindelijk bevrijdingsdag. Hoera!

Hoe is het nu met Henk?

Sinds juli 2020 ziet het leven er voor Henk een stuk vrolijker uit. Geen pijn meer, geen katheters meer, geen pakken luiers meer, maar hooguit één inlegger (Tena Men Level 1) per dag.

Uit voorzorg voor mogelijke uitzaaiingen zijn gelijk al een paar lymfeklieren verwijderd

Henk probeert zijn conditie en spierkracht te verbeteren door o.a. deel te nemen aan ‘Oncofit’ gymnastiek o.l.v. een fysiotherapeute. Tot zijn verrassing is zijn PSA de laatste vier maanden onverwacht gestegen van 42 naar 54. Henk denkt dat dat mogelijk komt door zijn enthousiasme op de eigen hometrainer om steeds harder te gaan fietsen, waarmee de testosteron de PSA zou beïnvloeden. De fysiotherapeute raadde dat harder fietsen af onder het motto ‘Blijf bewegen, maar in een rustig tempo’.

Henk , een enthousiast koorlid van het mannenkoor The Lighthouse Singers in Hellevoetsluis
Henk , een enthousiast koorlid van het mannenkoor The Lighthouse Singers in Hellevoetsluis

Slotopmerkingen

  • Henk heeft gedurende drie jaar onder begeleiding gewerkt met voedingssupplementen. Op een gegeven moment bleek er sprake te zijn van vitaminestapeling. Het bleek bijvoorbeeld dat de waarde van de B6 vitamine 945 was, terwijl deze moet liggen binnen (35 – 110). De huisarts schrok hiervan en adviseerde Henk hiermee te stoppen. Dat heeft hij gedaan.
  • Zeer recent heeft Henk een zware ontsteking aan de slokdarm gehad. De behandelende artsen waren van mening dat er geen relatie was met de ervaringen met zijn prostaat.
  • Henk heeft in 1997 een begin van darmkanker gehad. Zijn vader en zijn oudste broer zijn daaraan overleden. Andere broers en kinderen waren er op tijd bij. De artsen zien geen verband tussen deze ervaring en de ervaringen met zijn prostaat van de afgelopen jaren.
Back To Top