Louis van Gaal vertelde onlangs in de talkshow van Humberto Tan dat hij al geruime tijd prostaatkanker heeft. Hij had dit niet gedeeld met zijn spelers en heeft gewoon doorgewerkt tijdens zijn behandelingen. Hij zei ook ‘dat je aan prostaatkanker niet dood gaat, althans, 90% van de mannen.’

Diverse media vroeg de Prostaatkankerstichting om een reactie. Want ook al is prostaatkanker meestal goed te behandelen als je er op tijd bij bent, er overlijden toch elk jaar zo’n 3.000 mannen aan prostaatkanker.

• De NOS publiceerde het artikel Doorwerken na kankerdiagnose: ‘Louis van Gaal lijkt me een supervitale man’In dit artikel komen o.a. onze voorzitter Kees van den Berg en onze vrijwilliger Marcel van den Berg aan het woord. Beide hebben ervaring met prostaatkanker.
  • In het AD en op AD.nl staat een artikel over ‘Twee hardnekkige misverstanden: prostaatkanker is oudemannenziekte en je gaat er niet aan dood’. In dit artikel komen de Prostaatkankerstichting en KWF Kankerbestrijding aan het woord.
    NB. in dit artikel staat ten onrechte ‘bij een tumor die alleen in de prostaat zit, zijn operatieve verwijdering van de prostaat en bestraling gebruikelijk. Het standaardschema is twintig keer bestralen.’ Dit zou naar onze mening moeten zijn: ‘Bij een tumor die alleen in de prostaat zit, zijn de volgende behandelingen mogelijk: operatieve verwijdering van de prostaat, inwendige bestraling en uitwendige bestraling. Daarnaast is het mogelijk de ziekte actief te volgen en niet direct met een behandeling te beginnen. Dit is dus per persoon verschillend.’

• In de Telegraaf verscheen een artikel waarin radioloog Jelle Barentsz o.a. uitleg geeft over het belang van vroege diagnostiek met behulp van de MRI. In dit artikel is ook een reactie van de Prostaatkankerstichting verwerkt waarin wij aangeven dat er jaarlijks 3.000 mannen overlijden aan prostaatkanker. Ongeveer even veel als vrouwen aan borstkanker.