skip to Main Content
  •  Aart J. van Dijk

Gerard Schut (61 jaar) is een trouwe bezoeker van de lotgenotenbijeenkomsten die worden gehouden in het inloophuis Scarabee in Leiden.

Bij de meest recente lotgenotenbijeenkomst op 17 september j.l. was er het probleem dat de ruimte die wij doorgaans gebruiken op het laatste moment niet beschikbaar was vanwege een forse lekkage. Gerard loste dit probleem voortvarend op door ons uit te nodigen bij hem thuis in Leiden, waar hij samen met zijn vrouw Marlene woont.

Na zijn artsenopleiding koos hij voor de specialistenopleiding om psychiater te worden en deed onder andere onderzoek naar ‘Lichttherapie voor het behandelen van winterdepressies’.

Wat is Gerard overkomen?

Gerard is volledig medisch afgekeurd vanwege prostaatkanker en de ziekte van Parkinson. Ook Marlene heeft te maken gehad met ziekte: tien jaar terug werd zij getroffen door borstkanker in een agressieve vorm. Ze is onder andere behandeld met een operatie, bestralingen, immuno- en chemotherapie.

Maar het was niet voor niets: de PSA was na drie jaar onmeetbaar laag!

Het was voor hen beiden een uiterst vervreemdende ervaring toen twee jaar na het ontdekken van Marlenes borstkanker er ook iets mis bleek bij Gerard. Veel prostaatkankerpatiënten gaan naar de huisarts omdat er plasproblemen zijn. Maar bij Gerard was er een andere reden. Hij kreeg plots tijdens het orgasme geen zaadlozing meer. Uit onderzoek van de huisarts en de uroloog bleek een agressieve tumor met uitgroei door het kapsel heen, met een PSA-waarde van 44. In het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) werd bij Gerard een PET-scan uitgevoerd. Daaruit bleek dat er uitzaaiingen rondom de prostaat waren. Gerard en zijn vrouw besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten, en na twee second opinions kozen zij voor bestralingen, in het AvL, liefst veertig keer.

Opnieuw kozen Gerard en Marlene voor een second opinion

Dat leverde hem wel een ontlasting-incontinentie op. Het is een lastige kwaal waardoor hij nogal eens in problemen dreigt te komen. Hij is dan ook erg alert op mogelijkheden om een toilet te bezoeken in de omgeving waar hij verkeert. Het PKS-toiletkaartje kan hem in moeilijke situaties soms helpen. Maar na de bestralingen bij het AvL was de PSA gezakt naar 1,4.

De behandeling van Gerard werd vervolgd met een hormoonbehandeling (Zoladex) van drie jaar. Dat veroorzaakte opvliegers en de lust in seksualiteit verdween. Ook was er geen erectie meer. Een bijkomend probleem was dat zijn gewicht toenam van 78 kg naar 90 kg. Maar het was niet voor niets: de PSA was na drie jaar onmeetbaar laag!

PSA steeg toch weer

Na het stoppen van de hormoonbehandeling steeg de PSA toch weer. Het bleek dat er uitzaaiingen zaten in twee rugwervels. Een heel gerichte bestraling volgde. De PSA daalde, maar steeg na één jaar weer terug naar het oude niveau. Er werd opnieuw een scan gedaan, de PSMA-scan in het Erasmus MC. Daar werden veel meer uitzaaiingen gevonden, onder meer in de longen.

Opnieuw kozen Gerard en Marlene voor een second opinion. Gerard gebruikt nu sinds twee jaar het middel Enzalutamide in onderzoeksverband. De PSA daalde van 3,3 naar 0,13, maar stijgt inmiddels weer, tot nu 0,28. Gerard vindt het middel wel beter te verdragen dan de Zoladex, al mist het de bijwerkingen op seksueel vlak niet.

Gerard kreeg vijf jaar terug de ziekte van Parkinson erbij. Hij kreeg een trillende rechterarm, werd trager en kreeg moeite met schrijven. Bovendien ging hij steeds slechter spreken, wat erg lastig was in zijn werk. Hij heeft weinig volume in zijn stem, terwijl hij vroeger in een musical en koor heeft gezongen.

Hoe gaat het nu met Gerard?

Gerard is, mede op aanraden van de bedrijfsarts, gestopt met werken. Hij vond het eigenlijk wel wat vroeg, want zoals hij zelf zegt: ‘Ik ben tot m’n veertigste bezig geweest om psychiater te worden en heb altijd met veel passie mijn werk gedaan.’ Maar ook Marlene was van mening dat het tijd was om te stoppen: ‘Je moet stoppen op een moment dat de mensen zich jou zullen herinneren als een goede psychiater.’

Gerard vindt nu vooral de vraag ‘wat wél’ belangrijk. Beiden zijn onlangs met vrienden naar IJsland geweest, waar zij een bijzonder mooie rondreis hebben gemaakt. Marlene reist dagelijks naar Amsterdam en Gerard leeft zich uit in de tuin. Helaas zit, met corona, Tangodansen er voorlopig niet meer in, maar ze nodigen nog wel vaak vrienden uit om die culinair te verwennen!

Back To Top