Fluitend naar binnen, huilend naar buiten – Het verhaal van Jan

Jan als scheidsrechter in de top van het amateurvoetbal

De eerste baan van Jan Hageman (73) was bij de Kabelfabriek in Delft. Het was technisch werk. Het werk beviel hem, hij werkte er vanaf zijn 14e jaar en bleef er tot zijn 30e.

Jan: topscheidsrechter met nuttige ervaring als marinier

In de avond studeerde Jan aan de MTS (Middelbaar Technische School). Hij zocht  een nieuwe uitdaging en ging aan de slag als servicemonteur bij een bedrijf dat koffiemachines verkocht. Dat werk heeft hij meer dan 30 jaar met plezier gedaan. In zijn vrije tijd was Jan actief bij het voetbalgebeuren in Delft. Jan voetbalde bij Full Speed in Delft, al snel werd hij scheidsrechter. Hij floot wedstrijden in de top van het Nederlandse amateurvoetbal.

ZES BESTRALINGEN IN DE NEK, DAT HEEFT GOED GEHOLPEN

Ook heeft hij in de Verenigde Staten wedstrijden geleid tijdens internationale toernooien. Jan: ‘ik heb mijn militaire dienstplicht vervuld bij het Korps Mariniers, die ervaring is mij bij het fluiten goed van pas gekomen’. Ans, zijn vrouw, is actief als vrijwilligster bij activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking.

Vijf bypasses

Op zijn 64e voelde Jan zich niet goed en had pijn op de borst. In het Haga Ziekenhuis in Den Haag werd een beginnend hartinfarct geconstateerd. Ook bleek dat er aderen waren dichtgeslibd. Hij werd geopereerd en kreeg vijf bypasses. Na de operatie heeft Jan van deze klachten geen last meer ondervonden. In mei 2017 ging Jan naar de huisarts vanwege nekklachten. Behandelingen door de fysiotherapeut leverden steeds meer pijn op. Op een foto werd slijtage vastgesteld. Hij kreeg steeds meer pijn, Ans belde de dokter, waarna Jan per ambulance naar het Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG) in Delft werd vervoerd.

Na onderzoek bleek er iets anders aan de hand: Prostaatkanker met uitzaaiingen in de nek. Jan heeft zes bestralingen in de nek gehad en dat heeft goed geholpen. In verband met de uitzaaiingen werd een hormoonbehandeling met Zoladex respectievelijk Eligard gestart. In november 2017 heeft Jan de eerste chemokuur gekregen. Jan: ‘ik voelde me op het randje van de dood’. Hij had een bloeddruk (onderdruk) van 37, waarna opname volgde. De dosering van de chemokuur bleek te hoog en werd gehalveerd. Dat verbeterde de situatie. In februari 2018 werd de laatste chemobehandeling gegeven. Het ging een half jaar goed, daarna was er weer sprake van activiteit. Jan ging bij de arts ‘fluitend naar binnen, maar kwam huilend naar buiten’ want de hormoonbehandeling had geen effect meer. Uit onderzoek bleek dat er uitzaaiingen in de botten waren, met name in de onderrug, maar geen uitzaaiingen in de organen.

Radium 223

Jan en Ans tijdens het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers

ALS HET ZO BLIJFT, DAN KAN HIJ LEKKER BLIJVEN GENIETEN

Er zijn verschillende radioactieve geneesmiddelen die ingezet kunnen worden voor de behandeling van botmetastasen. Jan wordt nu behandeld met Radium-223. Daarbij komt veel straling op de tumorcellen en heeft weinig beschadigend effect op het omliggend weefsel. Radium-223 wordt standaard zesmaal gegeven via een infuus in de arm en duurt enkele minuten. De vijfde behandeling heeft Jan in juli 2019 gekregen. Op dit moment kan hij slechts korte stukken lopen, na zo’n 100 m is hij moe en heeft pijn in de heup en het bekken, hiervoor wordt hij behandeld bij de pijnpoli.

Ans: ‘Zolang er hoop is, blijft Jan optimist. Als het zo blijft kan hij lekker blijven genieten van zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en zijn voetbalclub Concordia in Delft waar hij al tientallen jaren allerhande activiteiten verricht. Jan: ‘De behandeling en begeleiding in het RdGG zijn erg goed en men is zeer attent’.