skip to Main Content

In vervolg op de vorige editie (Nieuws 35) gaat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds deze keer in op onbedoeld gewichtsverlies bij kanker.

Naast een toename in gewicht zijn er namelijk ook veel mensen die afvallen tijdens kanker en de behandeling ervan. Dit heeft allerlei nadelige gevolgen. Hieronder lees je over deze gevolgen en vind je tips om met onbedoeld gewichtsverlies om te gaan.

Waardoor ontstaat onbedoeld gewichtsverlies bij kanker?
Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor mensen afvallen tijdens (de behandeling van) kanker. Net als bij gewichtstoename speelt waarschijnlijk een combinatie van factoren een rol.

Allereerst kunnen kanker en de behandeling ervan klachten veroorzaken die eten moeilijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een verminderde eetlust of een verandering van smaak. Als je hierdoor minder gaat eten kun je gaan afvallen.

Daarnaast is de opname en verwerking van voedingstoffen in het lichaam bij kanker vaak minder goed. Dit wordt onder andere veroorzaakt door bepaalde stofjes die worden afgegeven door de tumor, zogeheten cytokines.

Ook kun je meer voedingsstoffen verliezen dan normaal, bijvoorbeeld als je last hebt van diarree of braken. Om toch genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen, zou je eigenlijk meer moeten eten. Wanneer dit niet lukt, krijg je minder calorieën binnen dan je verbruikt. Hierdoor zal je afvallen.

Wat zijn de gevolgen van onbedoeld gewichtsverlies?
Als je overgewicht had voordat je kanker kreeg, kan een afname in gewicht tijdens je ziekte als positief worden gezien. Die paar kilo’s eraf zijn dan mooi meegenomen, zou je misschien denken. Toch is gewichtsverlies tijdens kanker en de behandeling ervan meestal ongunstig, ook als je te zwaar bent.

Dit komt doordat gewichtsverlies bij kanker vooral verlies van spiermassa is. Als je spieren verliest, verlies je kracht en gaat je conditie achteruit. Uit onderzoek is bekend dat een slechtere conditie een negatief effect kan hebben op het herstel en kan zorgen voor meer complicaties van de behandeling. Ook kun je met een zwakkere conditie de behandeling minder goed aan.

Wat kan ik doen bij onbedoeld gewichtsverlies?
Het is dus belangrijk om gewichtsverlies tijdens de behandeling van kanker zo veel mogelijk te voorkomen. Hiervoor is het belangrijk om voldoende energie en eiwitten binnen te krijgen. Zorg ervoor dat iedere hap die je eet zo veel mogelijk calorieën bevat. Kies ook vooral voor eiwitrijke producten. Dit helpt om je spieren te behouden en je conditie op peil te houden.

De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

  • Verdeel je eten over de dag en eet vaker (kleinere) porties, bijvoorbeeld iedere twee uur.
  • Eet en drink vooral producten met veel calorieën en eiwitten. Denk aan noten, avocado, volle zuivelproducten en vette vis.
  • Kies voor volle zuivelproducten, zoals 48+ kaas en volle yoghurt.
  • Beleg je brood dik met bijvoorbeeld zalmsalade of notenpasta. Of kies voor dubbel beleg. Combineer bijvoorbeeld eens hummus met kaas of roomkaas met zalm.
  • Eet regelmatig iets tussendoor. Voorbeelden van tussendoortjes zijn een mueslibol, stukjes kaas, handje nootjes, toastjes met zalm of een schaaltje yoghurt met vruchten en/of cruesli.
  • Kies voor producten die je lekker vindt en zorg voor variatie. Je eet meer als het eten aantrekkelijk en gevarieerd is.
  • Probeer pap, vloeibare ontbijtvervangers of een smoothie van vers fruit met yoghurt of kwark als vaste voeding tegenstaat.
  • Probeer een koude maaltijd of een broodmaaltijd met fris beleg als een warme maaltijd tegenstaat.
  • Pas op met bouillon en soep. Deze producten geven snel een vol gevoel maar leveren geen of weinig calorieën en eiwitten.
  • Blijf zo actief mogelijk. Hierdoor zorg je voor de opbouw van spieren en houd je je conditie op peil. Ook zorgt beweging voor meer eetlust.

Hulp van een diëtist
Het kan lastig zijn om meer te gaan eten en voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ook als dit wel lukt, kun je blijven afvallen. Het is daarom verstandig om hulp te zoeken bij een oncologiediëtist. Hij of zij kan advies geven over je voeding, afgestemd op jouw situatie en wensen wat betreft eten. Je kunt een oncologiediëtist in de buurt vinden op www.verwijsgidskanker.nl of je arts vragen om een verwijzing.

Meer informatie over voeding en kanker?

Voedingenkankerinfo.nl is een programma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Op deze website worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker en voeding tijdens en na de behandeling van kanker. De antwoorden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de praktijkervaring van professionals. Ook vind je op de site recepten voor bij smaakveranderingen.

Back To Top