skip to Main Content

Recent is een onderzoeksproject naar het bespreken en aanvragen van genetisch onderzoek bij mannen met prostaatkanker gestart, gefinancierd door de KWF Kankerbestrijding. De Prostaatkankerstichting heeft bij het opzetten van dit project een belangrijke rol gespeeld en zal ook gedurende dit project nauw betrokken worden.

Voor dit project zijn de onderzoekers op zoek naar enkele mannen met prostaatkanker voor een online focusgroep (groepsgesprek). Hierover leest u meer verderop in dit bericht.

Doel van het project
Het doel van dit onderzoeksproject is om urologen, oncologen en verpleegkundig specialisten te leren zelf een DNA-test te bespreken en aan te vragen bij mannen met uitgezaaide prostaatkanker, in plaats van een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts). Om ook de mening van patiënten te horen over dit project zijn de onderzoekers op zoek naar enkele mannen met prostaatkanker voor een online focusgroep.

Focusgroep
Een focusgroep is een groepsgesprek waarbij de mening gevraagd wordt over enkele stellingen. Dit groepsgesprek wordt gehouden met gemiddeld 6 tot 8 deelnemers. Eerst krijgt u uitleg over het project en uitleg hoe de focusgroep eruit zal zien. Hierna worden de stellingen één voor één besproken onder leiding van een onderzoeker. Een andere onderzoeker zal aantekeningen maken. Hij zal zich niet mengen in het gesprek.

De focusgroep duurt ongeveer anderhalf tot 2 uur en wordt online gehouden. De focusgroep wordt eind oktober/begin november gepland. Als dank voor deelname ontvangen deelnemers een cadeaubon.

Doel van de focusgroep
Het doel van de focusgroep is dat de onderzoekers de mening van patiënten kunnen achterhalen over het project en over genetisch onderzoek bij prostaatkanker. De informatie die wordt verzameld tijdens deze focusgroep kan ook worden gebruikt om de informatiebrief voor patiënten aan te passen.

Graag horen wij of er enkele mannen interesse hebben om mee te doen aan deze focusgroep.
Stuur hiervoor een mail naar M.Vlaming@umcutrecht.nl vóór 4 oktober.

Met vriendelijke groet,
Michiel Vlaming,
Arts-onderzoeker afdeling genetica, UMC Utrecht

Back To Top