skip to Main Content

Prostaatkanker Netwerk rondom Antoni van Leeuwenhoek (AvL)

Negen ziekenhuizen in de regio NoordHolland, Flevoland en Gelderland bundelen hun krachten waar het gaat om de aanpak van prostaatkanker. Het gaat om de Noordwest Ziekenhuisgroep (Alkmaar, Den Helder, Heerhugowaard), Rode Kruis Ziekenhuis (Beverwijk), VUmc/AMC, MC Slotervaart, AvL (Amsterdam), St Jansdal Ziekenhuis (Harderwijk) en MC Zuiderzee Ziekenhuis Lelystad).

Vanaf 1 september 2018 worden patiënten voor hun operatie doorverwezen naar het AvL in Amsterdam, waar dan iedere deelnemende uroloog uit de verschillende ziekenhuizen minstens 50 prostaatverwijderingen per jaar zal uitvoeren. Dit zou de schijn kunnen wekken dat het slechts om concentratie van operaties zou gaan. Maar het netwerk beoogt met de samenwerking veel meer.

Uroloog Henk van der Poel
Uroloog Henk van der Poel (AvL)

Uroloog Henk van der Poel (AvL) zegt daarover:

‘Het belangrijkste doel van de ziekenhuizen is: verbetering van de kwaliteit van zowel diagnose als behandeling en nazorg. Met toegenomen overlevingskansen en afname van complicaties. Door gezamenlijk op te trekken, van elkaar te leren en elkaar op mogelijke verbeterpunten te wijzen wordt de patiënt beter bediend. Regelmatig treffen de deelnemers elkaar in kwaliteitscyclus bijeenkomsten. Elke 6 maanden vindt er een evaluatie plaats.

Betere diagnose met MRI 
Verbeteren blijft altijd mogelijk. Zo is bekend dat de diagnose prostaatkanker beter wordt gesteld met behulp van MRI-beelden. Maar deze beelden blijken ook goed te gebruiken om tevoren in te schatten welke patiënten een hogere of lagere kans op incontinentie hebben en of er sprake kan zijn van zenuwsparing tijdens de operatie. Ingeval van verhoogde kans op incontinentie kan worden overwogen om af te zien van een operatie en wellicht een andere behandelmethode in te zetten.

Binnen het netwerk zijn alle diagnose-vormen en behandelmethoden beschikbaar. Ook brachy therapie en uitwendige bestraling. De patiënt wordt verwezen naar het ziekenhuis dat hem het beste zou kunnen helpen bij wat hij in zijn situatie nodig heeft.

De informatievoorziening aan en van de patiënt wordt beter gestructureerd, nu aan de hand van een boekje, waarin de resultaten van de Prokeus studie zijn verwerkt.

Betere communicatie is ook hard nodig, want het blijkt dat wel 60% van de patiënten onjuiste verwachtingen heeft van de behandeling waar hij aanvankelijk een voorkeur voor heeft. Die 60% is niet goed in staat om vragen over bijv. voor- en nadelen van die behandeling correct te beantwoorden. Verantwoord keuzes maken is dan twijfelachtig.

Beter inzicht en argumenten 
De arts in het netwerk verschaft hem een beter inzicht en zal met argumenten  staven waarom hij of zij een andere behandeling voorstelt. De aldus beter geïnformeerde patiënt kan zijn voorkeur wijzigen, doet dat ook vaak en blijkt dan te behoren tot de groep patiënten met het beste resultaat, de minste bijwerkingen en de hoogste tevredenheid achteraf over zijn behandeling.’

In de visie van PKS is een dergelijke bundeling van krachten een goede stap op weg naar de gewenste expertcentra voor diagnose, behandeling en nazorg. En gelukkig is dit nieuwe netwerk niet het enige in ons land. Eerder zijn vanuit Groningen, Rotterdam en Nijmegen soortgelijke initiatieven ontwikkeld. Lotgenoten krijgen daar medische zorg naar de laatste stand van de techniek en dat is een goede ontwikkeling.

Back To Top