skip to Main Content

Traplopen voelt als een marathon, een douche nemen is gelijk aan tien baantjes in het zwembad. Handelingen die normaal gesproken vanzelfsprekend zijn, kosten nu heel veel energie. En daarin ben je niet de enige: veel mensen hebben als gevolg van kanker en de behandelingen last van ernstige vermoeidheid. Het Helen Dowling Instituut biedt informatie, ervaringen, tips en hulp met het project ‘Fitter bij kanker’.

Ernstige vermoeidheid als gevolg van kanker voelt anders dan gewone vermoeidheid: het kan je plots overvallen, ook als je geen inspanning
hebt geleverd. Je lichaam voelt zwaar als lood en je hebt geen fut om dingen te ondernemen. Dit kan een grote impact hebben op je leven. Toch nemen veel mensen hun vermoeidheidsklachten voor lief, of weten niet dat je er iets aan kunt doen. Dat was reden voor het Helen Dowling Instituut (HDI) om kennis en tips te delen die mensen helpt zich fitter te laten voelen. Deze informatie vind je op de website www.hdi.nl/fitterbijkanker.

Waarom ben ik zo moe?

Het is belangrijk om te ontdekken waardoor je vermoeidheid ontstaat of wordt verergerd. Zo weet je beter wat je eraan kunt doen. Als je vermoeidheid een medische reden heeft, bijvoorbeeld bloedarmoede, kan je met je huisarts of specialist overleggen over mogelijke behandeling. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk. Toch kun je dan beter leren omgaan met je beperkte energieniveau. Bijvoorbeeld door balans en structuur aan te brengen in je leven en conditie op te bouwen.

Tip: zoek balans en wissel af

  • Wissel dingen die je móet doen af met leuke dingen waar je energie van krijgt.
  • Houd een vast leef- en slaapritme aan, ook in het weekend. Dit kan je helpen beter te slapen.
  • Wissel beweging af met denkwerk of sociaal contact.
  • Houd je activiteiten bij en hoe je je daarna voelt. Zo kun je zien wat je energie geeft en waar je juist moe van wordt.
  • Voor meer tips, zie hdi.nl/fitterbijkanker

Minder Moe bij Kanker

JE LICHAAM VOELT ZWAAR ALS LOOD EN JE HEBT GEEN FUT OM DINGEN TE ONDERNEMEN

Het HDI ontwikkelde een effectieve online behandeling tegen vermoeidheid bij kanker: Minder Moe bij Kanker. In drie maanden tijd leer je grip te krijgen op ernstige vermoeidheidsklachten na de behandeling voor kanker. Je leert welk gedrag en welke gedachten je helpen om beter om te gaan met je beperkte energie en die ervoor zorgen dat je niet meer uitgeput bent halverwege de dag. Dit online programma kun je helemaal thuis doen en je hebt wekelijks online contact met een therapeut van het HDI. Zie www.mindermoebijkanker.nl.

Back To Top