Als je het weet is het te laat – Het verhaal van Harry

In Nieuws lees ik regelmatig verhalen van lotgenoten bij wie prostaatkanker in een laat stadium is ontdekt. Daarom wil ik vertellen hoe het ook kan.

Ik ben 60 jaar, woon sinds 3 jaar met mijn vriendin in Almere. Wij hebben vier zoons van 33, 30, 25 en 22 jaar. In september 2018 is bij mij prostaatkanker vastgesteld. (Gleason score 7).

Toen ik nog in Amersfoort woonde wilde ik mijn PSA laten meten, maar mijn huisarts vond dit niet nodig en zei: ‘als je het weet is het te laat.’ ProstaatKankerStichting.nl vindt dat er een richtlijn moet komen dat elke huisarts je PSA moet laten meten als je daarom vraagt, hier ben ik het mee eens.

In 2016 ging ik naar mijn nieuwe huisarts in Almere en gevraagd om mijn PSA te laten meten. Zij vond dit geen probleem. De uitkomst was 0,6. In 2017 opnieuw laten meten, uitkomst 0,9. Juli 2018 weer naar mijn huisarts om opnieuw te meten en vanwege plasklachten. Mijn vriendin vond dat ik veel plaste. De huisarts heeft mijn prostaat gevoeld: vergroot en glad aanvoelend, voor een zestig jarige normaal, de uitslag was 6,9. Zij adviseerde een afspraak te maken met de uroloog in het Flevo Ziekenhuis in Almere. Eind augustus vond dit gesprek plaats, opnieuw een inwendig onderzoek met dezelfde uitkomst. In september is er een echo gemaakt. Op de echo waren geen afwijkingen te zien, om alles uit te sluiten stelde de uroloog voor biopten te nemen. Om mijn plasklachten te verminderen kreeg ik Tamsulosine.

Mijn vriendin was er bij

De uitslag van de biopten was PROSTAATKANKER. Er waren kankercellen gevonden. Links twee atypische en rechts twee adenocarcinoom. De uitslag cT1c, Gleason 7, NxMx, PSA 6,9. Ik schrok, wat de uroloog zei ging voor de helft langs mij heen, gelukkig was mijn vriendin erbij aanwezig. Hij vertelde dat ik op tijd was en dat er geen reden was om te haasten. Hij noemde drie mogelijkheden voor behandeling, operatie (RALP), uitwendige- of inwendige bestraling (brachy). Gevraagd wat de beste behandeling was, vertelde hij dat alle opties goed zijn. Tevens kregen we informatie mee waarin de verschillende behandelingen uitgelegd werden. Twee weken later een vervolgafspraak gemaakt. Bij thuiskomst vertelde ik mijn vriendin dat ik voor de operatie ging. Het idee dat er kankercellen in je lichaam zitten beviel mij niet. Zij zei: Ik snap je reactie maar laten we ook de andere opties onderzoeken. Ik heb een lijstje gemaakt met de voors en tegens van alle opties. Uiteindelijk kwam ik op de brachytherapie. Dit was voor mij het minst belastend en met de minste bijwerkingen. Ook heb ik twee lotgenoten gebeld en heb ik overwogen een second opinion aan te vragen. De oudste zoon van mijn vriendin is IC verpleegkundige en die heeft ons geholpen met de vele medische termen die we tegen kwamen. Hierna aan de uroloog de keuze medegedeeld. Hij verwees mij door naar de radiotherapeut van het Amsterdam UMC, locatie Flevo Ziekenhuis.

OP DE BEELDEN VAN DE MRI WAREN GEEN KANKERCELLEN TE ZIEN ZO KLEIN WAS DE KANKER

Twijfels over brachy

Na twee weken een gesprek met de radiotherapeut. Zij vertelde dat uitwendige bestraling geen goede optie was gezien het vroege stadium van de prostaatkanker en de behandeling relatief zwaar zou zijn. Mogelijk kon er weefsel en organen beschadigd worden. Zij voorzag geen problemen voor de brachytherapie. De behandeling zou plaatsvinden in het Amsterdam UMC, locatie AMC in Amsterdam. Zij zou vast een afspraak maken voor een MRI en een echo.

Twee weken later sprak ik met de uroloog in het Flevo Ziekenhuis. Hij vertelde dat hij twijfels had over de brachytherapie. Omdat ik plasklachten had en die zouden kunnen verergeren. Een andere optie was eerst een TURP te doen en dan de brachytherapie. Dit was voor mij geen oplossing. De radiotherapeut van het AMC in Amsterdam zou uiteindelijk op basis van aanvullende onderzoeken beslissen of ik voor de brachytherapie in aanmerking kwam.

Eind november had ik een afspraak voor de MRI. Opnieuw een echo en flowmeting. De radiotherapeut had goed nieuws, ik kwam in aanmerking voor de brachytherapie. Op de beelden van de MRI waren geen kankercellen te zien zo klein was de kanker. Hij vertelde hoe de operatie zou gaan. Er zouden ongeveer zestig radioactieve zaadjes, Jodium 125, in mijn prostaat gezet worden. Hij waarschuwde wel dat de plasklachten konden verergeren. Na de voor- en nadelen te hebben afgewogen heb ik dat risico genomen. De wachttijd voor de brachytherapie was ongeveer twee maanden.

Zinvol gesprek

Hierna spraken wij de verpleegkundige. Zij gaf ons voorlichting over de brachytherapie. Veel kwam ons bekend voor maar het gesprek was toch zinvol omdat er ook nieuwe zaken besproken werden en wij ook vragen konden stellen. Op 4 januari had ik een afspraak bij de anesthesist, daarna afwachten wanneer de behandeling zou kunnen starten. Door een affiche van ProstaatKankerStichting.nl ben ik donateur geworden. Het Prostaatkankerlogboek en het internet hebben mij veel wijzer gemaakt.

Wat heeft het met mij tot nu gedaan?

Sinds ik weet dat ik prostaatkanker heb, denk ik er dagelijks over na en hebben we het er over. De kinderen, mijn familie en kennissen schrokken toen ik vertelde dat ik prostaatkanker had. Voor mij is het erg belangrijk dat ik er over kan praten. Ik heb geen ogenblik gedacht dat ik eraan dood zou gaan maar tot aan de MRI was ik wel bang voor uitzaaiingen. Gelukkig was dit niet het geval.

X