In oktober 2021 hebben wij naar alle huisartsen een mailing per post verzonden. Hieronder treft u een deel van deze mailing opnieuw aan.
Daarnaast hebben wij huisartsen geïnterviewd over hun ervaring met PSA meten en prostaatkanker in hun praktijk. Onder de noemer ‘Prostaat in de Praktijk’ zijn deze verhalen via social media en LinkedIn gedeeld. U vindt de verhalen hieronder.
Bovendien leest u op deze pagina meer informatie over onze visie op vroegdiagnostiek, de verhoogde risico’s van prostaatkanker, een link naar keuzehulpen voor de man en over de publiekscampagne die wij in november 2021 hebben ingezet.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met ons via 088 – 00 29 730 of secretariaat@prostaatkankerstichting.nl.
Onderstaande banner werd geplaatst in de nieuwsbrief Huisarts en Wetenschap van dinsdag 19 oktober 2021.

Beste huisarts,
We hebben uw medewerking nodig. De Prostaatkankerstichting maakt zich namelijk zorgen: bij 1 op de 5 mannen wordt prostaatkanker te laat ontdekt. De prostaatkanker is dan al gemetastaseerd, genezing is niet meer mogelijk. Dit aantal móet en kán omlaag.
Daarom doen we een appèl op mannen en huisartsen: bespreek de verhoogde risico’s op prostaatkanker!
Voor mannen vanaf 50 jaar is het belangrijk om te weten wat de verhoogde risico’s op prostaatkanker zijn en dat zij de huisarts kunnen vragen om informatie en een onderzoek naar prostaatkanker. In termen van overleving en gezondheidswinst wordt door vroegdiagnostiek namelijk de meeste winst geboekt bij de leeftijdscategorie tussen de 50 en 70 jaar. Het overwegen en bespreken van een PSA-meting is daarin een belangrijke stap en volledig conform de NHG-standaard Mictieklachten bij mannen, bijlage ‘Prostaatcarcinoom’.
Conform de NHG-standaard beantwoorden huisartsen een verzoek om een PSA-meting objectief en geven zij actuele informatie over de voor- en nadelen van vroege opsporing. Zij verwijzen eventueel ook naar aanvullende informatie, bijvoorbeeld op Thuisarts.nl. Een goed geïnformeerde man neemt vervolgens zelf een beslissing tot wel of geen onderzoek naar prostaatkanker.
Belangrijke bezwaren tegen overdiagnostiek gereduceerd
Dankzij de inzet van de prostaat-MRI, opgenomen in de NVU-richtlijn Prostaatcarcinoom (2020), kan beter onderscheid worden gemaakt tussen significante en insignificante tumoren. De meer agressieve prostaatkankers kunnen tijdig worden opgespoord en behandeld. Dit voorkomt in ongeveer de helft van de gevallen de inzet van langdurige en kostbare behandelingen bij uitgezaaide prostaatkanker. Er wordt snel duidelijkheid geboden of vervolgonderzoek en mogelijk behandeling nodig is, en of active surveillance is geïndiceerd. Met de inzet van active surveillance behoudt een man zijn kwaliteit van leven, omdat risico’s op ongewenste (blijvende) bijwerkingen van behandelingen kunnen worden voorkomen.
Kortom, een verhoogde PSA leidt dus veel minder vaak tot biopten en behandelingen.
In navolging op deze ontwikkelingen werkt het NHG momenteel aan een herziening van de NHG-standaard Mictieklachten bij mannen, bijlage ‘Prostaatcarcinoom’.