Informeer Je Goed En Maak Je Eigen Keuzes – Het Verhaal Van Wim.

Informeer je goed en maak je eigen keuzes – het verhaal van Wim.

“Op 1 september 2019 zou mijn vervroegd pensioen ingaan na 38 jaar lesgeven in natuurkunde.
Voor we op vakantie zouden gaan naar Canada ging ik op 22 augustus naar de huisarts met snel toenemende plasklachten. Het plassen kwam moeilijk op gang, de straal werd steeds dunner en ik plaste kleinere hoeveelheden. Vier dagen later hoorde ik dat mijn psa-waarde 40 was.

Van een psa-waarde had ik nog nooit gehoord, maar deze waarde was te hoog en ik moest zo snel mogelijk naar de uroloog. De vakantie werd geannuleerd. De uroloog in het plaatselijke ziekenhuis stelde voor 12 willekeurige biopten in te plannen. Eerst een MRI was hier niet mogelijk.
Na wat heen en weer bellen met een zorgbemiddelaar van de verzekering en de huisarts kreeg ik een verwijzing naar het Radboud ziekenhuis en kon ik wel al snel terecht voor een MRI. Kort daarna hoorde ik een psa-waarde van 46 had en dat er een tumor te zien was met waarschijnlijk uitzaaiingen naar een paar lymfeklieren, want die waren vergroot.

Er volgden drie gerichte biopten met als uitslag: prostaatkanker met Glaesonscore 4+3.
Er was verder onderzoek nodig: CT en PET scan. Ik mocht nu zelf ondergaan wat ik eerder uitlegde aan mijn leerlingen in mijn lessen. De PET scan ging met behulp van een infuus met PSMA-Fluor-18. Deze radioactieve stof wordt opgenomen door de prostaatkankercellen overal in je lichaam en door de uitgezonden gammastraling kan een wat vaag beeld worden gemaakt waar je de kankercellen kunt terugvinden. Je loopt hier relatief weinig stralingsdosis bij op. De CT scan wordt gemaakt met behulp van röntgenstraling en dit geeft een veel scherper beeld. Beide beelden kunnen vervolgens worden gecombineerd.

Bij het gesprek met de uroloog waren mijn vrouw en beide kinderen aanwezig. Samen herinner je je meer van wat er gezegd is en kun je elkaar aanvullen met nuttige vragen. Door de voorgaande onderzoeken en gesprekken was ik wat voorbereid, maar het viel toch vies tegen: kanker met uitzaaiingen. Met helaas ook drie kleine uitzaaiingen in de botten en dat betekent dat er niet wordt geopereerd, omdat niet alles kan worden weggehaald en dus een beperktere levensverwachting.
Nu ben ik niet bang om dood te gaan, want ik geloof in reïncarnatie waar ik veel over las in de boeken van Jozef Rulof. Maar je leven staat wel even stil.

Het voorstel van de uroloog was om zo snel mogelijk te beginnen met hormoontherapie -Zoladex-injecties- en op termijn bestralingen van de prostaat. Ik kreeg ook Tamsulosine na toch wel toenemende plasklachten, ik kon bijna niet meer plassen. Dat spul hielp onmiddellijk.

Wauw, de hormoontherapie helpt echt!

Op internet is veel te vinden over mogelijke behandelingen. Al snel kwam ik bij de Prostaatkankerstichting uit, werd donateur en las het prostaatkankerlogboek waarin ongelooflijk veel informatie te vinden is. De informatieavonden van de PKS waren waardevol. Al snel meldde ik me aan als vrijwilliger om mijn pensioentijd nuttig te besteden.

Na de eerste drie maanden was mijn psa-waarde gezakt naar 1,6 . Wauw, de hormoontherapie helpt echt! Begin januari kreeg ik de eerste bestraling. Onwerkelijk om in zo ’n apparaat te liggen voor een CT scan met direct daarna de bestraling. Die duurde maar zo ‘n 2 minuten. Ik heb dus geen goudstaafjes meer in mijn prostaat gekregen; nu gaat de instelling van de bestraling met behulp van de CT scan. Nog nieuwer is bestraling tegelijk met een MRI scan (minder belastend en nauwkeuriger).
Ik vond het lastig om een uur van tevoren een halve liter water te drinken voor een gevulde blaas. Gelukkig ging dat ging iedere keer net goed. Na de bestraling moest ik dan naar de wc rennen.

Thuis werd het plassen steeds problematischer door de bestraling. Ik had pijn bij het plassen en ik kon bijna niet meer plassen. Door heen en weer te lopen of een minuut op en neer te springen lukte het nog net. In overleg met de uroloog besloot ik te stoppen na 16 in plaats van 20 bestralingen. Ik had te veel bijwerkingen. En ik kreeg een katheter omdat ik een soort overloopblaas had. Dan blijft er te veel urine achter in de blaas. Met de katheter heb ik 2½ week rondgelopen. Het was even uitzoeken hoe ik hiermee moest omgaan. Heerlijk toen dat ding er weer uit kon.

Begin maart werd de psa-waarde opnieuw bepaald: 0,85 Yes!
Nou volhouden en gezond leven!