skip to Main Content

‘Is een MRI geleide biopsie prostaat overal hetzelfde? En wat is het verschil tussen een echogeleide biopsie en een MRI geleide biopsie?’
Andros Mannenkliniek schreef hierover een interessant artikel met a
rts Jos Immerzeel, fusie biopsie specialist bij Andros.

Het opsporen van prostaatkanker gaat zeker niet overal hetzelfde. Er is een groot verschil tussen de traditionele blinde TRUS biopsie en MRI geleide biopsie. Bij een MRI geleide prostaat biopsie wordt doelgericht en trefzekerder geprikt waardoor de uitslag van de biopsie betrouwbaarder is.

Maar er zijn ook verschillende soorten MRI geleide biopsies: cognitieve MRI geleide biopsie, technologische MRI geleide biopsie (fusie biopsie) en de MRI in-bore biopsie. Ook is een groot verschil of de biopsie via de huid of de endeldarm geprikt wordt.

Eerst MRI prostaat scan
In januari 2020 werd de toepassing van MRI bij het opsporen van prostaatkanker in de richtlijn van urologen opgenomen. Waarom er verschil in kwaliteit van de MRI beelden ontstaat verscheen eerder in een blog van Andros: Is de kwaliteit van MRI prostaat scans overal hetzelfde? Hoe worden MRI beelden momenteel ingezet bij het biopteren?

Waarom biopsie prostaat?
Bij een prostaat biopsie worden er stukjes weefsel uit de prostaat geprikt. Dit wordt ook wel een prostaatpunctie of een weefselprik genoemd. Uit de eerder gemaakte prostaat MRI scan blijkt of er verdachte plekken met agressieve prostaatkanker zijn. Een prostaat biopsie is nodig om te onderzoeken en te bevestigen of verdachte plekken daadwerkelijk prostaatkanker zijn en de mate van agressiviteit ervan te bepalen.

De prostaat biopten, de stukjes afgenomen prostaatweefsel, worden in het laboratorium onderzocht door een patholoog anatoom. De uitslag wordt aangeduid in Gleason score . De uitslag van de biopsie is betrouwbaarder als er gericht in verdachte plekken wordt geprikt in plaats van ‘blind’ willekeurig prikken.

Lees op Andros.nl verder over de verschillende biopsiemethodes:

  • TRUS biopsie: echogeleide biopsie via endeldarm wordt nog steeds veel toegepast
  • MRI geleide biopsie prostaat, verschillende methodes
  • Cognitieve MRI geleide biopsie: cognitieve fusie van MRI- en echobeelden
  • Technologische MRI geleide biopsie: fusie biopsie met technologische fusie van MRI- en echobeelden
  • MRI in-bore biopsie: prostaat biopteren terwijl patiënt in MRI ligt

Ga naar het artikel op Andros.nl >>

Back To Top