Ga naar hoofdinhoud

Uit een recent gepubliceerde studie blijkt dat krachttraining zeer effectief is in het tegengaan van de negatieve effecten van hormoontherapie bij patiënten met prostaatkanker. De onderzoekers zijn dan ook van mening dat krachttraining standaard aan deze mannen zou moeten worden aangeboden.

Over de negatieve effecten van androgeendeprivatietherapie (ADT), dus hormoontherapie, voor prostaatkanker op bijvoorbeeld lichaamssamenstelling en spierkracht, wordt steeds meer bekend. Eerder toonden de onderzoekers al aan dat de inzet van krachttraining veel van de negatieve effecten van ADT kan tegengaan. Over of een ADT-behandeling ook een negatief effect heeft op spiercelniveau, is nog weinig duidelijk.

Uit recent onderzoek blijkt dat bij prostaatkankerpatiënten die tijdens hun ADT-behandeling krachttraining beoefenden, na twintig weken een toename in spiervezelgrootte en capillarisatie werd vastgesteld. Dit onderzoek laat het belang van krachttraining zien voor deze patiënten. Het advies is om krachttraining onderdeel te maken van de standaardzorg voor prostaatkankerpatiënten die worden behandeld met ADT.

Lees meer over dit onderzoek >>

Bron: iknl.nl

Back To Top