skip to Main Content

Kwaliteit prostaatkankerbehandeling moet omhoog

De huidige minimumnormen voor de behandeling van prostaatkanker zijn te voorzichtig. Daarom wil zorgverzekeraar CZ  met een forse verhoging de kwaliteit van prostaatkankerbehandelingen aanzienlijk verbeteren. Verdere concentratie van de operaties is noodzakelijk, maar de zorgverzekeraar gaat verder dan enkel de focus op volumenormen als graadmeter voor kwaliteit. Met een nieuwe manier van samenwerken wil CZ, samen met de voorlopers in het veld en ProstaatKankerStichting, de kwaliteit van de Nederlandse prostaatkankerzorg tot de internationale top laten behoren. 

Per jaar krijgen meer dan 10.000 mannen in Nederland de diagnose prostaatkanker. Zij krijgen niet allemaal de beste zorg. Er zijn nog steeds grote verschillen tussen ziekenhuizen als het gaat om de kans op complicaties na een behandeling. Impotentie en incontinentie komen vaker voor bij patiënten die zijn geholpen in ziekenhuizen die weinig van deze operaties uitvoeren.

Meer lef en ambitie nodig

Om de kwaliteit van prostaatkankerzorg te verbeteren heeft de Nederlandse Vereniging voor Urologie in 2019 de norm verhoogd van 50 naar tenminste 100 operaties per ziekenhuis. Maar volgens Joep de Groot, voorzitter raad van bestuur van CZ, ontbreekt met dat aantal lef en ambitie. “De huidige norm is veel te voorzichtig om een echte grote kwaliteitsslag te maken. Er zijn inmiddels voldoende voorbeelden in het buitenland te vinden waaruit blijkt dat als je de lat een stuk hoger legt, de kwaliteit stijgt.” CZ wil daarom de komende jaren alleen nog maar ziekenhuizen contracteren die minimaal twee of drie keer zoveel behandelingen uitvoeren dan de huidige norm van de beroepsgroep zelf.

Opnieuw het verschil maken

Het is bijna tien jaar geleden dat CZ de zorgwereld opschudde door geen contract meer te sluiten met ziekenhuizen die te weinig borstkankeroperaties uitvoerden. “Soms gaat het gewoon niet snel genoeg” geeft Joep de Groot aan. “We willen opnieuw het verschil maken, maar we doen het nu net even anders.  Naast hoge volumes en veel ervaring willen we de organisatie van de prostaatkankerzorg verbeteren door experts zelf aan het roer te zetten. Ze krijgen de belangrijkste rol in het bepalen van de kwaliteit en het meten daarvan. De experts gaan daarnaast de zorg die zij leveren continue evalueren en vergelijken met elkaar, zodat de kwaliteit steeds weer naar een hoger niveau getild kan worden.” Ook het patiëntperspectief speelt een belangrijke rol, om deze reden is ook de patiëntenorganisatie actief betrokken in de samenwerking.

Kennis en ervaring bundelen

“Continue verbetering van de zorg over de ziekenhuismuren heen” zo typeert Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC en tevens ook bestuurslid van de Stichting Egidius Zorgconcepten, de nieuwe manier van samenwerken. “Hoge aantallen en daardoor ervaring met de behandeling is belangrijk, zo ontstaan gespecialiseerde teams. Maar wij willen dat deze specialisten continu van elkaar blijven leren. Het bundelen van kennis en ervaring is minstens zo belangrijk als een volumenorm. Door de gespecialiseerde netwerken met elkaar te verbinden, kunnen de specialisten elkaar beoordelen. Door op deze manier samen te werken, deel je kennis die anders binnen de muren van één ziekenhuis zou blijven. Kwaliteit blijft zo constant verbeteren.”

Iedereen recht op expert

Stichting Egidius Zorgconcepten is in 2017 op initiatief van CZ opgericht. De stichting heeft tot doel de verbinding te leggen tussen de regionale gespecialiseerde prostaatkankernetwerken zodat zij samen tot steeds verdere verbetering van de prostaatkankerzorg kunnen komen. Het bestuur van de stichting bestaat uit professionals en bestuurders uit de zorg. Ook de voorzitter van ProstaatKankerStichting Kees van den Berg heeft een zetel in het bestuur van de stichting. “Ik ben ontzettend blij met dit initiatief. Regionale verschillen zijn ons al langer een doorn in het oog. Iedere patiënt verdient in alle fasen van zijn behandeling expertzorg. Dankzij de bijzondere samenwerking met CZ en de aangesloten netwerken krijgt straks iedere patiënt met prostaatkanker waar hij recht op heeft, een behandeling door een expert.”

Lees ook het artikel op Skipr >>

Back To Top
X