Skip to content

Over bewegen bij prostaatkanker wordt veel gesproken en gepubliceerd. Niet voor niets, want er is het nodige wetenschappelijk bewijs dat bewegen bij kanker levensverlengend werkt en de kwaliteit van leven verbetert. Het heeft positieve effecten op functioneren, stemming en omgaan met bijwerkingen van de hormoontherapie, zoals verlies spierkracht, opslag vet rond organen, botontkalking en vermoeidheid. Zelfs pijnklachten kunnen worden weggetraind. Van bewegen wordt u fysiek weerbaarder en sterker.

Verminder klachten

Naast dat beweging helpt om zo fit mogelijk te blijven, blijkt dat verschillende trainingsvormen helpen klachten van kanker en de behandeling te verminderen.

Zo helpen zowel conditie- als krachttraining om vermoeidheid te verminderen. Ze helpen ook het lichamelijk functioneren en de kwaliteit van leven te verbeteren. Klachten van angst en depressie verbeteren door duurtraining.

Wat kunt u zelf doen?

Om uw conditie te verbeteren is het advies: doe 3 keer per week 30 minuten aan duurtraining op matig intensief niveau. Voorbeelden hiervan zijn: stevig wandelen, fietsen, roeien, dansen, tuinieren en zwemmen.

Om spieren te behouden en spierkracht te verbeteren is het advies: doe 2 keer per week 30 minuten aan krachttraining. Voorbeelden hiervan zijn: oefeningen om spieren te versterken, zoals traplopen, het doen van push ups of squats en fitnessen met apparaten.

Bouw sporten op!

Onderzoeken tonen aan dat het veilig is om te sporten als u prostaatkanker hebt. Uiteraard is het goed om persoonlijk advies te vragen aan een oncologie fysiotherapeut, die rekening kan houden met uw persoonlijke situatie. Wees niet te streng voor uzelf en bouw het bewegen rustig op.

Door bewegen op te bouwen en oefeningen voor kracht- en duurtraining te doen kunt u vermoeidheid juist verminderen. Lees meer over het verminderen van klachten van vermoeidheid op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Vraag beweegadvies

Vraag advies aan een oncologie fysiotherapeut als u klachten hebt bij het bewegen of behoefte hebt aan begeleiding bij het bewegen en het werken aan uw conditie. Een oncologie fysiotherapeut in de buurt vindt u in de verwijsgidskanker.nl.

Meer informatie

Op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds staan antwoorden op veelgestelde vragen over voeding en beweging tijdens en na kanker

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is gespecialiseerd in wetenschappelijk onderzoek naar voeding, leefstijl en kanker. De bevindingen uit onderzoek vertalen zij naar voorlichting die mensen helpt bij het maken van keuzes in voeding en leefstijl.  Dat doen zij in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Wageningen University and Research (WUR), en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO).

In ons magazine Nieuws 35 van juni 2020 schreven wij ook over bewegen bij kanker.
Lees het artikel ‘Betere fitheid en hogere kwaliteit van leven!’ >>

Video: bewegen bij uitgezaaide (prostaat-)kanker

In deze video van Stichting Duos delen Aart Beelen, Berrie van der Heide en Annemiek Wilpshaar hun ervaringen met bewegen bij kanker.

Webinar ‘Het belang van beweging’

Daarnaast zond de Prostaatkankerstichting in januari 2021 een webinar uit over het belang van beweging bij prostaatkanker. Dit webinar kunt u hieronder terugkijken.

Bekijk de antwoorden op de veel gestelde vragen uit dit webinar >>

Video: Bewegings- en leefstijlinterventies bij prostaatkanker

Hoe zinvol zijn bewegings- en leefstijlinterventies bij mannen met uitgezaaide prostaatkanker? Aan de hand van zeven prikkelende stellingen geven vier specialisten ieder vanuit hun eigen vakgebied hun visie op dit vraagstuk.

Specialisten

  • Dr. Pieter van den Berg, internist-oncoloog
  • Prof. dr. Anne May, epidemioloog en bewegingswetenschapper
  • Dr. Joep van Roermund, uroloog
  • Dr. Martijn Stuiver, epidemioloog en fysiotherapeut

Bekijk de video op Oncologie Vandaag >>

Back To Top