Skip to content

Prostaatkanker kan lichamelijke en emotionele gevolgen hebben, zoals vermoeidheid of seksuele problemen. Op deze pagina leest u hoe vaak deze klachten voorkomen.

Wanneer u prostaatkanker hebt, kunt soms kiezen uit verschillende behandelingen. Het kan helpen bij het maken van een keuze om te weten welke klachten andere mannen met prostaatkanker (hebben) ervaren.

De cijfers hieronder zijn gebaseerd op een onderzoek onder ruim 2300 mannen met prostaatkanker. Deze mannen hebben een behandeling gehad of zijn actief gevolgd. De behandeling is afhankelijk van het stadium van de kanker.

Prostaatkanker en problemen in het dagelijks leven

Prostaatkanker kan invloed hebben op uw dagelijks leven, bijvoorbeeld bij uw werk of hobby. Vermoeidheid heeft het meest invloed op het functioneren.

Prostaatkanker en problemen in het dagelijks leven

Vermoeidheid bij prostaatkanker

Veel mannen met prostaatkanker hebben last van vermoeidheid. Het verschilt per behandeling hoeveel last men had van vermoeidheid. Bekijk dit in de grafiek hieronder:

Vermoeidheid bij prostaatkanker


Vermoeidheid lang na de behandeling

De vermoeidheid kan een paar maanden duren, maar ook veel langer. Bekijk in de grafiek hoelang mannen last hebben van vermoeidheid tot 8 jaar na de diagnose.

Vermoeidheid lang na de behandeling

Problemen met seksualiteit bij prostaatkanker

Veel mannen met prostaatkanker hebben problemen op het gebied van seksualiteit. Erectiestoornissen komen het meest voor. Ook de zin in seks en het plezier in seks kunnen minder worden door prostaatkanker. Lees verder over seksualiteit bij prostaatkanker >

Bekijk in de grafiek hieronder hoeveel mannen last hebben van deze klachten:

Seksuele problemen bij prostaatkanker en bij mannen zonder kanker

Mannen met prostaatkanker hebben meer last van seksuele problemen dan mannen zonder kanker van ongeveer dezelfde leeftijd. Zie onderstaande grafiek:

Seksuele problemen bij prostaatkanker en bij mannen zonder kanker

Problemen met seksualiteit in de jaren na de behandeling

De seksuele problemen door prostaatkanker kunnen een paar maanden duren, maar ook veel langer.
Bekijk in de grafieken hieronder hoeveel mannen last hebben van: erectieproblemen, geen zin in seks en geen plezier in seks.

Erectieproblemen

Geen zin in seks

Geen plezier in seks

Problemen met seksualiteit bij prostaatkanker per behandeling

Het verschilt per behandeling hoeveel last de mannen hebben van seksuele problemen.

Problemen met seksualiteit na bestraling met anti-hormonale therapie

In de grafiek hieronder ziet u hoeveel mannen last hebben van seksuele problemen na een behandeling met bestraling en anti-hormonale therapie.

Problemen met seksualiteit na bestraling met anti-hormonale therapie

Problemen met seksualiteit na actief volgen (active surveillance)

Ook mannen met prostaatkanker die geen behandeling hebben gehad, kunnen seksuele problemen hebben. Waarschijnlijk komen deze problemen door de prostaatkanker zelf. Bekijk in de grafiek hieronder hoeveel mannen last hebben van seksuele problemen als ze geen behandeling hebben gehad, maar actief zijn gevolgd.

Problemen met seksualiteit na actief volgen (active surveillance)

Problemen met seksualiteit na bestraling

In de grafiek hieronder zie je hoeveel mannen last hebben van seksuele problemen na een behandeling met bestraling.

Problemen met seksualiteit na bestraling

Problemen  met seksualiteit na een prostaatverwijdering

In de grafiek hieronder ziet u hoeveel mannen last hebben van seksuele problemen als de prostaat verwijderd is met een operatie. Erectieproblemen komen het meest voor.

Problemen met seksualiteit na een prostaatverwijdering

Vind hulp bij uw klachten

Hebt u last van één of meer van deze problemen? Bespreek dit met uw arts of verpleegkundige, zodat hij of zij u kan doorverwijzen voor meer hulp of ondersteuning. Of neem contact op met de vrijwilligers van onze 0800-lijn. Lees verder >

Back To Top