U kunt te horen krijgen dat u niet meer beter wordt. De eerste tijd daarna is vaak een afschuwelijke periode. De kans is groot dat u zich bijna nergens meer op kunt concentreren.
De meeste mensen voelen zich de eerste tijd overspoeld door emoties, vragen en gedachten. Op sommige vragen is geen antwoord te geven. Op andere vragen kunt u misschien wel een antwoord krijgen, maar u moet er zelf met nadruk om vragen bij uw huisarts, specialist of patiëntenorganisaties.
Dat u niet meer beter kunt worden, betekent dat u afscheid moet nemen van een aantal plannen en dromen. Uw toekomst is beperkt en onzeker geworden. U weet niet of u volgend jaar zomer lichamelijk nog goed genoeg bent om die verre reis te ondernemen. Of dat u nog meemaakt dat uw kind naar de middelbare school gaat of afstudeert.
Bekijk de uitgebreide informatie op kanker.nl over niet meer beter worden.
Palliatieve behandeling bij prostaatkanker
Is de prostaatkanker al in een gevorderd stadium, dus uitgezaaid, dan zal een zogenaamde palliatieve behandeling worden voorgesteld om de ziekte te remmen en klachten te voorkomen of te beperken. ‘Palliatief’ houdt in dat de ziekte niet genezen kan worden en zo draaglijk mogelijk wordt gemaakt.
Informatie over de behandelingen bij uitgezaaide prostaatkanker vindt u bij ‘Behandeling van prostaatkanker‘.
Een verpleegkundig specialist: ‘In deze fase van het leven vind ik het uitermate belangrijk de patiënt in eigen regie te houden. Vragen naar wat wel goed gaat, waar de patiënt trots op is. Die kracht kun je inzetten! Dus niet focussen op de aandoening alleen: er is nog een heel stuk om het ziek-zijn heen. Waar vind je hoop in? Dit geldt net zo goed voor de partner. Veel van mijn patiënten worden palliatief behandeld, maar dat betekent niet dat ze terminaal zijn. Ze kunnen niet meer genezen, maar patiënten leven vaak nog jaren, soms wel 15 jaar. Dan moet er altijd hoop blijven, zonder hoop kun je niet leven!’
Kwaliteit van leven
Kwaliteit van leven staat centraal in deze laatste fase van het leven. Soms is er levensverlenging mogelijk, maar de vraag is: wat is de kwaliteit van leven? Wegende voordelen van extra behandelingen op tegen de nadelen? De arts zal dit regelmatig met u bespreken. Krijgt u partner meer pijn, wordt u vaker benauwd of zijn er andere bijwerkingen? Dat is het aan u om te bepalen hoever u hierin wil gaan. Uw partner speelt hier een belangrijke rol in. Soms is bent u te moe of te ziek om beslissingen te kunnen nemen. Probeer dit samen te bespreken! Als de behandeling meer nadelen heeft dan voordelen, kunt u besluiten om deze te stoppen en te zoeken naar andere mogelijkheden. Deze laatste fase van het leven moet zo draaglijk mogelijk zijn voor u en voor uw naasten.
Praten over de laatste levensfase
De laatste levensfase start wanneer u kanker hebt en te horen hebt gekregen dat u (waarschijnlijk) niet meer beter wordt. Wij vinden dat mensen met kanker in deze fase recht hebben op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven, zorg én sterven.
NFK, waar wij bij zijn aangesloten, heeft een gesprekswijzer en gesprekskaart ontwikkeld die kunnen helpen bij de laatste levensfase.
Gesprekskaart
De Gesprekskaart is bedoeld om na te denken over de wensen in de laatste levensfase. Want wilt u uw levensverwachting weten? Maar ook: wat wilt u nog doen? Zien? Beleven? De kaart kan ook helpen om hierover met een naaste, arts of verpleegkundige te praten.
De Gesprekskaart vindt u onder het kopje ‘Tips en tools’ op Praten over de laatste levensfase op NFK.nl
Gesprekswijzer
De Gesprekswijzer helpt bij het gesprek over de behandeling met de arts in het ziekenhuis, de huisarts of de verpleegkundige. De Gesprekswijzer gaat over het kiezen van een behandeling die past bij het leven en de eigen wensen van de patiënt. Er staan bijvoorbeeld vragen in die u de arts zou kunnen stellen.
De Gesprekswijzer vindt u onder het kopje ‘Tips en tools’ op Praten over de laatste levensfase op NFK.nl
Website www.overpalliatievezorg.nl
In oktober 2021 is de website van Palliatieve Zorg Nederland gelanceerd voor patiënten en naasten: www.overpalliatievezorg.nl. Deze website heeft als doel om te zorgen voor meer bekendheid van palliatieve zorg bij mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten. En deze website helpt mensen om palliatieve zorg en ondersteuning in de eigen regio te vinden via de Palliatieve ZorgZoeker.

www.prostaatkankerwijzer.nl
Voor ervaringsverhalen over niet meer beter worden kunt u terecht op de Prostaatkankerwijzer.