skip to Main Content

U kunt te horen krijgen dat u niet meer beter wordt. De eerste tijd daarna is vaak een afschuwelijke periode. De kans is groot dat u zich bijna nergens meer op kunt concentreren.

De meeste mensen voelen zich de eerste tijd overspoeld door emoties, vragen en gedachten. Op sommige vragen is geen antwoord te geven. Op andere vragen kunt u misschien wel een antwoord krijgen, maar u moet er zelf met nadruk om vragen bij uw huisarts, specialist of patiëntenorganisaties.

Dat u niet meer beter kunt worden, betekent dat u afscheid moet nemen van een aantal plannen en dromen. Uw toekomst is beperkt en onzeker geworden. U weet niet of u volgend jaar zomer lichamelijk nog goed genoeg bent om die verre reis te ondernemen. Of dat u nog meemaakt dat uw kind naar de middelbare school gaat of afstudeert.

Bekijk de uitgebreide informatie op kanker.nl over niet meer beter worden.

Praten over de laatste levensfase

De laatste levensfase start wanneer u kanker hebt en te horen hebt gekregen dat u (waarschijnlijk) niet meer beter wordt. Wij vinden dat mensen met kanker in deze fase recht hebben op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven, zorg én sterven.

NFK, waar wij bij zijn aangesloten, heeft een gesprekswijzer en gesprekskaart ontwikkeld die kunnen helpen bij de laatste levensfase.

Gesprekskaart
De Gesprekskaart is bedoeld om na te denken over de wensen in de laatste levensfase. Want wilt u uw levensverwachting weten? Maar ook: wat wilt u nog doen? Zien? Beleven? De kaart kan ook helpen om hierover met een naaste, arts of verpleegkundige te praten.

De Gesprekskaart vindt u onder het kopje ‘Tips en tools’ op Praten over de laatste levensfase op NFK.nl

Gesprekswijzer
De Gesprekswijzer helpt bij het gesprek over de behandeling met de arts in het ziekenhuis, de huisarts of de verpleegkundige. De Gesprekswijzer gaat over het kiezen van een behandeling die past bij het leven en de eigen wensen van de patiënt. Er staan bijvoorbeeld vragen in die u de arts zou kunnen stellen.

De Gesprekswijzer vindt u onder het kopje ‘Tips en tools’ op Praten over de laatste levensfase op NFK.nl

Website www.overpalliatievezorg.nl

In oktober 2021 is de website van Palliatieve Zorg Nederland gelanceerd voor patiënten en naasten: www.overpalliatievezorg.nl. Deze website heeft als doel om te zorgen voor meer bekendheid van palliatieve zorg bij mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten. En deze website helpt mensen om palliatieve zorg en ondersteuning in de eigen regio te vinden via de Palliatieve ZorgZoeker.

PKW portret

www.prostaatkankerwijzer.nl

Voor ervaringsverhalen over niet meer beter worden kunt u terecht op de Prostaatkankerwijzer.

Wilt u meer informatie?

Download een van onze folders. Of wilt u het graag op papier hebben? Dat kan ook!

Back To Top