Skip to content

Goed eten en drinken is belangrijk vóór, tijdens en na de behandeling van kanker. Voeding heeft een belangrijke ondersteunende rol. Als u goed eet en drinkt, kunt u uw gewicht en conditie op peil houden.

Na de diagnose kanker is het daarnaast goed om te bewegen en trainen. Lees hiervoor verder op de pagina over bewegen >>

Op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds staan antwoorden op veelgestelde vragen over voeding en beweging tijdens en na kanker

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is gespecialiseerd in wetenschappelijk onderzoek naar voeding, leefstijl en kanker. De bevindingen uit onderzoek vertalen zij naar voorlichting die mensen helpt bij het maken van keuzes in voeding en leefstijl. Dat doen zij in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Wageningen University and Research (WUR), en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO).

Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Dagelijks hebt u eiwitten uit voeding nodig voor onderhoud van uw lichaam, zoals uw spieren en voor uw conditie. Door kanker en de behandeling hebt u meer eiwitten nodig voor herstel. Het advies is om bij kanker dagelijks 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht te eten of drinken.

Lees tips om voldoende eiwitten te eten >>

Let op uw gewicht

Vóórdat uw behandeling start en tijdens de behandeling kan het zijn dat u onbedoeld afvalt of aankomt. Hierbij verliest u gemakkelijk spieren. Om ervoor te zorgen dat u de behandeling beter aankunt en u zo goed mogelijk herstelt, is het belangrijk om uw spiermassa en gewicht zo gelijk mogelijk te houden.

Voedingsklachten

Rondom de behandeling van kanker kunt u last hebben van allerlei klachten zoals diarree, vermoeidheid of minder eetlust. Lees op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wat u bij voedingsklachten kunt doen. Als u hierdoor minder eet kan uw conditie achteruitgaan. Als u afvalt of aankomt bij kanker is het aan te raden persoonlijk voedingsadvies te vragen aan de oncologie gespecialiseerde diëtist. Een oncologiediëtist bij u in de buurt vindt u in de verwijsgids kanker.

Gezonde basis

Gezond eten bevat veel plantaardige producten zoals volkorengranen, groente, fruit en peulvruchten. Hiermee krijgt u veel voedingsvezels binnen die uw darmen helpen in beweging te blijven. Varieer met groente en fruit, zodat u verschillende combinaties vitamines en mineralen binnenkrijgt. Voedingssupplementen zijn meestal niet nodig wanneer u gezond en gevarieerd eet.

Drink voldoende

Voldoende drinken is belangrijk voor uw lichaam. Het helpt om afvalstoffen goed uit te kunnen plassen. Drink 1,5 – 2 liter per dag. Vraag aan uw arts of verpleegkundige of het voor u nodig is om meer te drinken. In bepaalde gevallen, zoals bij bepaalde soorten chemotherapie en bij een stoma kan het namelijk nodig zijn om nog meer te drinken.

Vragen over voeding en kanker?

Lees antwoorden op Wkof.nl/voedingenkanker.

Luistertip

Het Antoni van Leeuwenhoek heeft een podcastserie ‘Kanker wat eet je dan….’ gemaakt over voeding en beweging en kanker. Kijk welke onderwerpen er zijn om te beluisteren >>

Back To Top