Ga naar hoofdinhoud

Steeds meer jongere mannen (tussen 45 en 65 jaar) krijgen de diagnose prostaatkanker. Daarnaast werkt iedereen tegenwoordig ook steeds langer door. Het onderwerp ‘kanker en werk’ wordt dus ook voor mannen met prostaatkanker steeds belangrijker.

Wanneer u prostaatkanker hebt, komt er heel veel op u af. En hoewel uw hoofd er vaak niet naar staat, gaat uw werk ook door. Op deze pagina vindt u informatie over de gevolgen van kanker op uw werk, uw rechten en plichten als u ziek bent en de rol van het UWV bij kanker.

Kanker en werk: feiten en cijfers

Van alle mensen die werken, krijgen er elk jaar ongeveer 45.000 te horen dat ze kanker hebben. Omdat we tot een hogere leeftijd blijven werken en omdat steeds minder mensen aan kanker overlijden, zal dat aantal gaan stijgen. Kortom: steeds meer werkende mensen krijgen kanker. En steeds meer mensen met kanker werken door of gaan zo snel mogelijk weer aan de slag.

Late gevolgen van kanker en de invloed daarvan op werk

Veel mensen die kanker hebben gehad krijgen later nog last van de late gevolgen van (de behandeling van) kanker. Er zijn verschillende soorten late gevolgen, zoals vermoeidheid en incontinentie. Maar kanker heeft vaak net zo goed psychische, sociale en maatschappelijke gevolgen. Deze gevolgen kunnen ook van invloed zijn op uw werk. Mensen die kanker hebben (gehad) ervaren veel begrip van hun naasten. Maar het blijkt dat leidinggevenden, werkgevers en collega’s helaas een onvoldoende op het rapport krijgen.

Bron: NFK.nl

Veel informatie over kanker en werk staat op de website van NFK >>

Overzichtskaart werk en kanker

Deze Overzichtskaart is bedoeld als wegwijzer voor als u vragen hebt over kanker en werk. De kaart geeft kort antwoord op de belangrijkste vragen en verwijst door naar betrouwbare bronnen voor meer informatie. Deze kaart is te gebruiken vanaf de diagnose kanker tot en met de re-integratie.

De kaart is gemaakt voor werknemers, ondernemers en zzp’ers, en mensen met een WW-uitkering (Werkloosheidswet), Ziektewet-uitkering of een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).

Overzichtskaart werk en kanker >>

Video: Gesprekshulp kanker en werk

De folder ‘Werk en kanker’ is een gesprekshulp voor medewerker en werkgever. De informatie in de folder kan u houvast geven bij het gesprek en bij het omgaan met werk tijdens en/of na uw behandeling(en).

Bekijk de folder Kanker en werk >>

NFK heeft een animatievideo gemaakt als hulp om u voor te bereiden op het gesprek met uw werkgever.

Back To Top