skip to Main Content
Hans
Hans en Debbie

Hans: “In het magazine Nieuws 30, december 2018, van Prostaatkankerstichting stond mijn artikel over mijn persoonlijke ervaringen met prostaatkanker, voeding en beweging.”

Hans vertelt:
’Ik had dat artikel geschreven om alle gebeurtenissen en schrik rondom de diagnose en zo van me af te schrijven. En om te vertellen wat ik sedertdien allemaal had geleerd over de waarde van gezonde voeding en beweging.  Ik heb daar best wel wat reacties op ontvangen. Ludo was er daar één van. Maar wel een heel bijzondere: hij beschreef in een lange mail dat hij veel in mijn verhaal herkende en zich ook bewust was van de waarde van voeding. We gingen verder mailen en al gauw bleek dat we naast onze ziekte nog veel meer parallellen hadden in onze levens. Vanaf toen hebben we zo’n beetje wekelijks mailcontact om ervaringen en gebeurtenissen uit te wisselen. Ik ben samen met m’n vrouw Debbie ook bij Ludo en zijn vrouw Jeanine op de koffie geweest. We wonen zelf in Breda en Ludo en zijn vrouw in Zuid-Limburg. Heel bijzonder om elkaar nu in het echt te zien’.

Ludo vertelt:
’Het artikel van Hans was echt precies mijn eigen verhaal! Ik heb het direct aan mijn vrouw Jeanine en vrienden en kennissen laten lezen om te kunnen uitleggen wat ik zelf heb meegemaakt en nog mee maak. Vanaf dat moment hebben we inderdaad wekelijks één of meerdere mailcontacten. Ik ga vaak naar de lotgenotenbijeenkomst in het Toon Hermans Huis in Maastricht en vertel ook daar van onze contacten. Ik was al langer bezig met gezond (en ook lekker!) eten. Hoewel ik nu heel ander werk doe liggen mijn roots in de horeca, dus dat is niet zo vreemd. Ik ben ook onlangs naar een bijeenkomst geweest van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF). Dat was heel leerzaam. Hans en ik hebben ieder de ‘leefstijltest’ op hun site gedaan om te kijken of we goed bezig zijn. Nou dat zat wel goed!’

Verschillen en daardoor toch weer overeenkomsten

Hans en Ludo hebben ieder uitgezaaide prostaatkanker. Ondanks alle overeenkomsten en paralellen zijn er zeker ook verschillen. Hans was 64 toen hij de diagnose kreeg in december 2016. Ludo was 59 toen hij dit medio 2018 hoorde. Hans kreeg de diagnose na een PSMA-scan, Ludo op basis van een bot- en CT-scan. Hans slikt Bicalutamide als hormoonremmer, Ludo heeft chemo gehad in combinatie met hormoontherapie die hij nog steeds volgt.

De PSA bij Hans bleef maar boven de 30, gelukkig kon hij begin dit jaar deelnemen aan een nieuwe bestralingsbehandeling in het Radboudumc. Daarna daalde de PSA tot onder de 20 en het is nu wachten op verder resultaat. Bij Ludo is de PSA al snel gedaald tot nagenoeg 0 en dat is nog steeds zo.

’Onze ervaringen tonen aan dat we wel over dezelfde ziekte praten maar dat het effect op het menselijk lichaam (en geest) toch flink van mens tot mens kan verschillen. Gelukkig lees je steeds vaker over maatwerkbehandeling’.

Hans vertelt: ’Ik wil als dat kan zelf een oordeel kunnen vormen over een bepaalde situatie, zowel thuis als in mijn werk. Daarom duik ik graag in achtergrondinformatie. Dat heb ik ook over prostaatkanker gedaan. Er is echt veel goede informatie te vinden bijvoorbeeld via Prostaatkankerstichting, de Stichting DUOS, de Prostaatkliniek enz. Ik stond versteld van de grote hoeveelheid verschillende stadia van de ziekte en de vele behandelwijzen. Gelukkig vond ik na een second opinion in het Radboudumc een arts die dat begreep en me hielp richting te bepalen en keuzes te maken’.

Ludo em Jeanine

Voor Ludo ligt dat niet anders. ’Ook ik heb een second opinion aangevraagd. Die bevestigde de noodzaak van hormoon-en chemotherapie dus daar was geen twijfel over. Ik heb gelukkig nauwelijks last gehad van de chemo en ook de klachten van de hormoontherapie vallen me best mee. De behandeling werkt heel goed en het contact met mijn behandelend arts is ook prima.’

Hans en Ludo hebben ieder thuis gekeken naar het programma van PKS op 15 mei jl.  Een panel met deskundigen besprak van alles over uitgezaaide prostaatkanker. Achteraf hebben ze dat programma (uiteraard) ook
nog samen besproken. ’Het was fijn om mijn behandelend arts te zien zoals ik ze ook ken’ zegt Hans. Ludo vult aan: ’En wat zijn er veel nieuwe ontwikkelingen, heel hoopvol voor alle lotgenoten!’ Wat de tijd verder brengt weten Ludo en Hans niet. ‘Gelukkig maar’ zeggen ze. ’We voelen ons allebei kiplekker en – los van een enkele dip zo nu en dan – tobben we niet over wat er allemaal nog op ons pad kan komen. En als het nodig is beuren we elkaar weer even op.’

‘IK WAS AL LANGER BEZIG MET GEZOND (EN OOK LEKKER!!) ETEN’

Hans is al snel gestopt met werken: hij was programma-manager en bestuursadviseur bij een gemeente, maar besloot al snel dat hij zijn energie voor zijn gezin (met nog twee thuiswonende kinderen) en zich zelf nodig had. Dat kon ook want hij kon al met vervroegd pensioen. Zijn vrouw Debbie werkt nu nog drie dagen per week en hij doet dan de huishoudelijke klusjes zoals inkopen en koken. Ook tuiniert hij graag en doet vrijwilligerswerk via Buurkracht. Ludo werkt nog drie ochtenden per week bij een rederij. Ook doet hij vrijwilligerswerk bij een lokale museumbrouwerij en verzorgt nog geregeld rondleidingen in Maastricht. Het gastheerschap zit in zijn genen en hij geniet daar met volle teugen van.

GELUKKIG LEES JE STEEDS VAKER OVER MAATWERKBEHANDELING

Ludo: ’Door mijn contact met Hans ben ik veel meer gaan wandelen, minimaal vijf km per dag. Ik ben fitter dan ooit en werk meer aan mijn conditie dan een paar jaar geleden.’ Hans loopt nu per dag gemiddeld zo’n tien km verdeeld over meerdere wandelingen, met of zonder hond. ’Daar ben ik natuurlijk wel een paar uurtjes per dag mee bezig. De combinatie van gezonde voeding en veel beweging doet ook mij enorm goed. Ik beveel het iedereen aan!’

Het programma over uitgezaaide prostaatkanker kunt u vinden op onze website.

Wilt u contact met Hans en Ludo? Stuur dan een mailtje aan de redactie, die stuurt dat aan hen door.

Back To Top