Skip to content

In het najaar van 2023 gaat een studie lopen naar een voedingspatroon bij prostaatkanker. Het onderzoek wordt geleid door de afdeling Urologie van Erasmus MC onder leiding van Prof.dr. Chris Bangma, en is een voortzetting van het onderzoek dat reeds vóór corona is opgestart.

Het betreft een studie met 250 prostaatkankerpatiënten. Voor de studie wordt de schijf van vijf vergeleken met een voedingspatroon afgestemd op prostaatkanker, waarin tevens speciale tuinbouwproducten zijn opgenomen met verhoogde concentraties van specifieke inhoudsstoffen.

Het is al langer bekend dat voorkomen van en sterfte aan prostaatkanker sterk leefstijl-gerelateerd is. Zo bleek uit een onderzoek uit 1991 dat het risico op prostaatkanker van Japanse mannen die naar de VS migreren met een factor 4 stijgt. Sinds de jaren ’80 is veel onderzoek gedaan naar de rol van voeding hierin, ook in Nederland. Dat heeft zich tot op heden nog niet vertaald in een concreet voedingspatroon. Op initiatief van Platform Patiënt en Voeding is zo’n voedingspatroon opgesteld. Bij het project zijn ook tuinbouwproducenten betrokken die gewassen produceren met hogere concentraties van inhoudsstoffen, waarvan het aannemelijk is dat die bijdragen aan het beteugelen van de groei van prostaatkanker. Dit betreft onder andere lycopeen, een carotenoïde die veel in tomaat voorkomt.

Voor de start in het najaar van 2023 worden nog deelnemers gezocht.

Hebt u interesse om deel te nemen? Stuur dan een mail naar projectleider dr. Lionne Venderbos l.venderbos@erasmusmc.nl.

Meer informatie over de studie op www.patientENvoeding.nl.

Back To Top