Ga naar hoofdinhoud

Marijke Galgenbeld

Vandaag ontmoet ik Max van Broekhoven, een 62-jarige man die sinds september 2022 weet dat hij prostaatkanker heeft. Hij had rondom de tijd van de diagnose net een vrouw ontmoet waar hij heel erg verliefd op was geworden. En daar wil hij over vertellen in ons gesprek, omdat Max vindt dat er vaak te weinig aandacht is voor de partner in het proces van deze ziekte.

Voor welke behandelingen kwam jij in aanmerking?
‘Ik had een agressieve kankersoort en er was sprake van doorgroei in het kapsel van de prostaat. Daarom kon er niet geopereerd worden en was vijfentwintig keer bestraling in combinatie met een jaar hormoonbehandeling de beste keuze in mijn geval.’

De behandelingen tegen prostaatkanker zijn ingrijpend voor iedereen, maar als je net een relatie hebt, kan dat zorgen voor vervelende consequenties lijkt mij.
‘Dat klopt absoluut. Om het even simpel uit te drukken, je hormonen worden plat gegooid en dan merk je dat je seksueel geen zin meer in iets hebt en dat er geen erotische gedachten meer zijn. En zonder dat je je dat op dat moment realiseert, doe je je partner, die eveneens haar eigen verlangens en behoeftes heeft, dan tekort. Aan het begin haal je iemand wel aan, door bijvoorbeeld een beetje te strelen. Het lijkt dan compensatiegedrag, want ik wilde vooral niets doen waar zij opgewonden van raakte, want dan moest ik ook wat.

Zo kwam ik in het begin in een hele ongemakkelijke situatie terecht met gedachtes als: wat is er nu aan de hand? Ben ik wel goed genoeg voor haar? Vind ze me nog wel leuk? Ik was heel onzeker omdat we elkaar maar zo kort kenden en omdat ik sowieso door de hormonen wat sneller uit evenwicht was.
Ook mijn partner heeft die onzekerheid ervaren. Zij vroeg zich af of alles nog wel klopte. Wij hadden er beiden dus echt last van en daar moesten we wat mee.’

Wat hebben jullie toen gedaan?
‘We zijn er samen voor gaan zitten tijdens een dinertje. We kwamen tot een heel mooi gesprek waarbij we elkaar veel leuke dingen vertelden en erachter kwamen dat we niets anders konden dan nieuwe vormen gaan zoeken binnen onze lichamelijkheid. Je moet zorgen dat je creatiever denkt en voelt dan je gewend was en proberen dingen die je normaal gesproken op dit gebied deed, te laten varen. Daarbij kan ook worden overwogen hier wat hulpmiddelen bij te gebruiken. Het is belangrijk het gesprek open te houden en niet te verzanden in het ‘er niet over hebben’ en wat anders gaan doen. Mensen zijn goed in compensatiegedrag. Maar wij wilden met elkaar in gesprek blijven hierover.

En zo kwamen wij samen op het idee om elkaar te masseren met massageolie en daar genieten we beiden iedere keer heel intens van. Het is voor ons de gouden greep. Op die manier kunnen wij aandacht voor elkaar hebben en elkaar vertellen wat we fijn vinden in onze lichamelijkheid. Haar rol hierin is echt belangrijk, want zij wil ook graag iets bij mij doen, het mag geen eenrichtingsverkeer worden. Zij moet zich plezierig voelen en weten dat alles niet alleen op haar gericht is, omdat we allebei onze rol hierin hebben.’

Is het feit dat jij geen erectie meer kan krijgen dan geen belemmering?
‘Natuurlijk is dat heel jammer, want een erectie is een graadmeter voor je opwinding en aantrekkingskracht en dat kan dan misschien nog wel in je hoofd zitten, maar is weg uit je lijf. Met elkaar uitgebreid aanraken kom je echter een heel eind in het delen van een beleving. We douchen graag samen en wassen elkaar dan en ook dat doet iets, al is het eenvoudigweg het huidcontact dat je hebt.

In ieder geval, het is een feit dat als je zo kort een relatie hebt, je de seksualiteit niet zomaar kan opgeven. Je moet als prostaatkankerpatiënt naar je partner blijven kijken en erachter komen wat zij wil. Zij is er tenslotte ook nog. Praat erover samen en maak het eens anders dan het was. Kijk naar je mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.
Wij zijn nog steeds stapelgek op elkaar en zijn er blij mee een vorm gevonden te hebben lichamelijk op een andere manier veel te delen. En natuurlijk is het een ingewikkeld thema, maar in de loop van de tijd wordt het wel steeds makkelijker.

Als ik het samenvat wil ik de lezers van dit blad dit meegeven: je kan wel prostaatkanker hebben, maar blijf moeite doen voor de ander, sta open voor elkaars gevoelens en verlangens. Jouw partner wil ook iets met jou.’

 

Back To Top