Ik ben Hans en kreeg eind 2016 de diagnose ‘uitgezaaide prostaatkanker’. Ik heb gemerkt dat een gezonde leefstijl me fit houdt. In Nieuws nr. 38 schreef ik over het effect van gezonde voeding. Nu vertel ik hoe meer beweging me fitter heeft gemaakt.
Ons lichaam is ontworpen om veel te bewegen, vooral lopen. Dat is geen toeval. De eerste mens was een jager en verzamelaar die voor zijn eten achter dieren aan moest om ze te kunnen doden. Grote afstanden werden afgelegd, vaak wel tussen de 6 en 16 km per dag. Na de ontdekking van de landbouw moest ook grond- en oogstwerk worden gedaan. Een hard bestaan met als hulpmiddel een sterk pezig gespierd lichaam met een goed uithoudingsvermogen. Heel wat anders dan nu: veel zittend werk, weinig lopen, zo nu en dan sporten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar gemiddeld genomen gebruiken we ons lichaam niet meer waarvoor het gemaakt is. Het gevolg: slechte conditie, teruglopende gezondheid, grotere kans op ziektes.
Spieren korter en slapper
Onze auto moet ook niet te lang stil staan. De banden kunnen vervormen, de accu loopt leeg, de remmen kunnen vast komen te zitten. Bij ons lichaam gebeurt ook zoiets: de spieren worden korter en slapper (ook ons hart!), de longfunctie neemt af, de darmen werken minder snel. Geen wonder dat we hierdoor ziek kunnen worden. Beweging is dus keihard nodig. Toch is er een rem op die beweging, nl. onze luie aard. Het zoeken naar eten kostte vroeger zoveel moeite dat we hebben geleerd efficiënt met onze energie om te gaan en rust te nemen om weer ‘op te laden’ voor de volgende tocht. Dat was in de oertijd verstandig. Maar nu niet meer, we gaan snel naar de supermarkt, eten ons vol en ploffen dan op de bank. Ons ‘oude’ lichaam heeft immers geleerd: nu uitrusten. Maar waarvan? Hoog tijd dus om dat te doorbreken en alsnog te gaan bewegen, liefst lopen.
Overlevingstijd verlengen
Lopen (gewoon wandelen) houdt je fit. Hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. Dat is ook zo als je al ziek bent. Voor ons mannen met prostaatkanker geldt dat een dagelijkse wandeling de overlevingstijd met 30% kan verlengen (www.stichtingduos.nl). Ook helpt wandelen om de vervelende effecten van hormoontherapie te verzachten met minder opvliegers en sterkere botten en spieren (Nieuws nr 35, pag 15-18).
Niet voor niets benadrukken de Hartstichting, het KWF en het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds (WKOF) het belang van voldoende beweging. Je hoeft daar geen sporter voor te zijn of te worden: gewoon wandelen doet echt al wonderen.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen en ouderen om minimaal 1,5 uur per week matig intensief bewegen (zoals wandelen en fietsen), twee keer per week spieren botversterkende oefeningen te doen en niet teveel stilzitten. De Hartstichting adviseert minimaal 2,5 uur per week beweging, dat is gemiddeld maar ongeveer 20 minuten per dag. Het WKOF adviseert minimaal 30 minuten per dag.
Mits je dat maar dagelijks doet. Ik deed dat zelf ook te weinig. Van af en toe een wandelingetje in de lunchpauze ben ik iedere dag een half uur gaan wandelen. En dat beviel me na een tijdje zo goed dat ik nu iedere dag meerdere keren ga wandelen, vaak wel 10 km per dag.
Geen zin of moe
Soms heb ook ik geen zin of voel ik me moe of niet fit. Maar na even doorstappen verdwijnt dat gevoel. Dat komt omdat ons lichaam ons beloont voor de beweging: het maakt het gelukshormoon Endorfine aan waardoor we ons gelukkiger voelen en pijntjes verdwijnen. Naast de dagelijkse wandelingen doe ik twee maal per week thuis spierversterkende oefeningen. Je kunt daarvoor ook naar de sportschool of fysiotherapeut. Zeker als je hormoontherapie krijgt is dit belangrijk, omdat anders je spieren snel in kracht afnemen.
De moraal van mijn verhaal: ga niet (te lang) bij de pakken neer zitten en kom in beweging!
Als je ervaringen wilt uitwisselen neem dan gerust contact met me op via het secretariaat.