skip to Main Content
Fred
De vier gebroeders tijdens de 'Marathon tegen kanker' in Alkmaar

‘We gaan het gewoon proberen’

Vanuit mijn werkplek kijk ik uit op het Erasmus MC, de plek waar mijn leven verlenging zoekt.

Fred Guurink groeide op in Pijnacker. Fred is getrouwd met Annemieke en samen kregen ze in 1993 dochter Margot.  Hij bezocht de Havo en werkte elke zaterdag bij de bakker en verdiende er zijn eigen geld mee. Hij werkte ook in een groentekraam om zijn studie, de lerarenopleiding Maatschappijleer en Geschiedenis te financieren. Fred ging aan het werk in het onderwijs. Dat duurde niet lang, hij maakte een carrière-switch naar verkoper van schoolmeubilair. Fred zou nooit meer loskomen van de inrichtingswereld. Hij startte zijn eigen bedrijf in ‘high level’ kantoorinrichting. Fred houdt van schrijven en heeft veel gedichten gemaakt. Hij produceerde een gedichtenboek met prachtige gedichten en fraaie foto’s als ode aan de vrouw: ‘Een gedroomde fantasie’.

In januari 2016 ging Fred (toen 55 jaar) naar zijn huisarts omdat hij last kreeg van veel moeten plassen. Deze stuurde hem door naar het Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG) in Delft. De volgende dag werd Fred onderzocht door de uroloog, werden biopten en bloed afgenomen. In februari hoorde hij dat hij Prostaatkanker had. De PSA was 76. Uit een botscan bleek dat de kankercellen waren uitgezaaid. Er was concentratie van kankercellen in het schaambeen. Hij kreeg te horen dat het ziekenhuis hem niet meer beter kon maken en kreeg een prognose van ongeveer vijf jaar. Uit een scan bleek dat de overige organen gelukkig niet waren aangetast.

Daar sta je dan, wat nu?

Fred is gek op injecties in zijn buik!

Fred wilde een second opinion in het Erasmus MC in Rotterdam en besloot zijn verdere behandeling daar te ondergaan. Zijn belangrijkste redenen waren dat Erasmus MC de nieuwste internationale ontwikkelingen nauwgezet volgt en de mogelijkheden om mee te kunnen doen aan trials of onderzoek-trajecten. Fred krijgt op 12 april 2016 voor het eerst hormoonmedicatie toegediend: Zoladex. Dit wordt eens per drie maanden dmv een injectie door zijn huisarts toegediend.
Fred: ‘Het is een kwestie van even de andere kant op kijken. Ik besef dat de hormoonmedicatie Zoladex mijn testosteron plat gaat leggen. Hoe lang krijg ik hem nog overeind? Ik besef dat dit het einde van een tijdperk is’.

Op 19 april 2016 maken Fred en Annemieke kennis met de oncoloog (prof.dr. R. de Wit) van het Erasmus MC. Hij is voorstander van hormoonmedicatie gecombineerd met chemotherapie. ‘We gaan het gewoon proberen, als het niet werkt en je wordt er te ziek van, dan kunnen we besluiten te stoppen’. Fred laat de oncoloog weten dat hij mee wil doen om zijn leven wellicht op te rekken!

IS’ De chemokuur wordt gestart, via een infuus druppelt Docetaxel in de ader. Het doel is om de kankercellen in de bloedbanen te doden, zodat verdere uitzaaiingen worden voorkomen. Ook moet Fred dagelijks Prednisolon slikken.

‘Tsja, ongemerkt staat toch mijn wereld op zijn kop en hoe stoer ik ook doe, het doet echt wel wat met me. Mijn haar is eraf, een nieuwe coupe zullen we maar zeggen’. De chemokuur bestaat uit zesmaal toediening van chemo, die elke drie weken wordt toegediend. Fred krijgt ook Dexamethason, dit medicijn remt ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Na de zes chemo-infusen zeggen de artsen ‘afwachten, even niets doen’. Dat is niet de sterkste eigenschap van Fred. Bovendien heeft hij geen pijn. Toch voelt hij zich vaak machteloos.

Fred is gemotiveerd om in actie te komen voor het organiseren van activiteiten tegen kanker waarbij ook geld wordt opgehaald. Zo is hij betrokken geweest bij ‘Organiseer je eigen wandeling’ voor KWF, ‘Marathon tegen kanker’ en afgelopen jaar met de actie ‘Running Stairs voor Cancer’. Daarnaast heeft Fred zijn eigen YouTube-kanaal ‘Vecht met Fred’. Bovendien schrijft Fred op zijn eigen site www.fredguurink60.nl blogs over zijn ziekte en leven. De blogs worden ook op www.kanker.nl geplaatst.

Hoe ging het met Fred in 2018?

Sinds begin 2018 heeft hij hormoontherapie, zijn PSA is dan 3.8, heeft geen pijn en is doorgaans niet snel moe, geen nieuwe uitzaaiingen in de botten, geen kanker te zien in de organen. In april 2018 geeft een PSMA-scan aan dat er twee kleine uitzaaiingen te zien zijn in de lymfeklieren. Fred zal worden bestraald in het VU Medisch Centrum en gaat op 9 mei, samen met Annemieke, voor de eerste bestraling naar de VU. Door de hormoontherapie is het libido sterk achteruit gegaan, Fred geeft er niet echt meer om. Vanuit zijn nieuwe kantoor in Rotterdam kijkt hij uit op het Erasmus MC, de plek waar zijn leven verlenging zoekt.

Hoe gaat het in 2019 met Fred?

Fred met Annemieke op vakantie in New York

Na een bloedonderzoek blijkt dat de PSA is gestegen van 0.8 naar 2.1. Er volgt een PSMA PET scan met als resultaat een PSA van 3.3, nieuwe uitzaaiingen in de lymfeklieren en verdachte plekken in de longen. Verbijstering bij Fred en advies van de oncoloog om Abiraterone met Prednison te gaan proberen. De PSA zakt weer naar 1.7, maar de bloeddruk is veel te hoog. Vanaf nu is het elke maand ‘monitoren’ van de PSA en met extra medicijnen om de bloeddruk omlaag te krijgen. Elke maand is het dus weer spannend!

Back To Top