skip to Main Content
Fitness

Spierzwakte

Eén van de bijwerkingen van hormoonbehandeling bij prostaatkanker is spierkrachtverlies. Om de reductie van spiermassa tegen te gaan, is het verstandig om veel te bewegen. Bijvoorbeeld door elke dag veel te wandelen. Dit draagt ook bij aan algehele lichamelijke fitheid, en daarmee aan het beter doorstaan van andere belastende bijwerkingen van de behandeling. Soms is de vermoeidheid en reductie van spiermassa zodanig groot, dat veel wandelen alleen onvoldoende effect geeft. Dan kan speciale fysiotherapie misschien helpen.

Ervaringsdeskundige

De redactie werd hierover getipt door Willem Wenting. Hij is ervaringsdeskundige. Jaarlijks liet hij zijn PSA bepalen; die was altijd OK, maar in 2012 was de PSA ineens 17. Biopten lieten prostaatkanker zien, en verder onderzoek toonde uitzaaiingen in enkele rugwervels. Hij kreeg hormooninjecties in de buik (Eligard, aanvankelijk elk kwartaal; nu elk half jaar). Later kreeg hij ook een radium-223 behandeling en een chemo (die niet aansloegen), en hij heeft een lutetium-177-PSMA-behandeling gehad (als onderdeel van een studie). Om de pijn in de wervels te verminderen kreeg hij stereotactische bestraling. Sinds eind vorig jaar (de PSA was opgelopen tot 1000) slikt Willem de hormoonpillen Abiraterone. De PSA daalde gigantisch en is nu 45. Naast dit positieve effect zijn er de bekende bijwerkingen. Willem kreeg erg veel last van de afname in spiermassa: hij ging er geforceerd van staan en lopen, waardoor allerlei spieren verkeerd belast werden, en hij uitstralende pijnen voelde.

Naast de controle-bezoeken aan het behandelend ziekenhuis (Radboud, Nijmegen) is er ook contact per e-mail voor het tussendoor stellen van vragen. ‘De communicatie via de email met het team verpleegkundigen van de afdeling oncologische urologie verloopt soepel en snel’, aldus Willem. Op zijn vraag of er wat te doen was tegen zijn zwakke spieren, kreeg hij direct het advies om fysiotherapie in het kader van oncologische revalidatie te proberen.

Sinds enige maanden doet Willem ´fitness´ onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeute. Driemaal in de week, telkens een uur; soms alleen, soms in aanwezigheid van één of twee andere kankerpatiënten. Ieder werkt zijn eigen fitness-programma af. Het programma voor Willem is gericht op vergroting van het uithoudingsvermogen en opbouw van spierkracht. Naast trainen op apparaten is er de nodige afwisseling met aanvullende oefeningen. Het bevalt hem uitstekend: ‘De fysiotherapeute weet waar ze het over heeft, en let ook op je lichaamshouding. De prestaties worden bijgehouden en het fitness-programma wordt steeds aangepast. Ze houdt je goed in de gaten.’ Bij het intake-gesprek werd o.a. verteld dat deze fitness als onderdeel van oncologische revalidatie vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Hij stuurde een bericht naar PKS (via het contactformulier op de website) om zijn positieve ervaring te delen, waarvoor onze dank.

De oncologie-fysiotherapeut

Oncologie-fysiotherapeuten zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten die mensen tijdens en na de behandeling van kanker begeleiden. Tijdens een extra opleiding leren zij over de korte- en lange-termijn gevolgen van oncologische behandelingen, en hoe gerichte fysiotherapeutische oefeningen kunnen helpen bij het opvangen van enkele van de negatieve gevolgen. Op dit moment zijn er bij ZorgkaartNederland 91 fysiotherapeuten met specialisatie oncologiefysiotherapie bekend. ZorgkaartNederland is een website van de Patiëntenfederatie Nederland. https://www.zorgkaartnederland.nl/fysiotherapeut/oncologiefysiotherapeut

Het fitness-programma voor Willem is gericht op uithoudingsvermogen en spierkracht

Ook op een website van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie kun je zoeken naar een gespecialiseerde fysiotherapeut bij jou in de buurt, zie  https://www.defysiotherapeut. com/gespecialiseerde-fysiotherapie/oncologie-fysiotherapeut

Sinds vorig jaar wordt oncologische revalidatie vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen oncologische fysiotherapie in het kader van oncologische revalidatie valt onder de basisverzekering. Een juiste verwijzing door de behandelend arts is nodig. Bovendien moet de therapeut een contract met jouw verzekeraar hebben, wil je voor vergoeding in aanmerking komen. Als de fysiotherapie niet in het kader van oncologische revalidatie gevolgd wordt, wordt deze door sommige aanvullende verzekeringen vergoed. Even navragen dus.

Back To Top