Inloophuis De Cirkel in Helmond is elke derde maandag van de maand de plek waar mannen met prostaatkanker elkaar treffen. De deelnemers vertellen openhartig over hun ervaringen.
“De dokter weet alles van prostaatkanker. Wij weten wat het is om het te hebben. Met elkaar erover praten, dat is de kracht van de lotgenotenbijeenkomsten.” Voor Bernard de Gier (foto links) van patiëntenorganisatie ProstaatKankerStichting is het helder: hoe kleinschalig de bijeenkomsten soms ook zijn, het is belangrijk om je verhaal te delen.
12.000
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Elk jaar wordt bij 12.000 mannen prostaatkanker geconstateerd. Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid overleden in 2017 2862 mannen met prostaatkanker als onderliggende doodsoorzaak. De relatieve sterfte neemt toe met de leeftijd.
De Gier organiseert de maandelijkse lotgenotenbijeenkomsten in De Cirkel al enkele jaren. Deze maandagmiddag zijn er vijf mannen – en vier partners – aanwezig. Ze weten wat het is om met prostaatkanker te leven, zowel de mannen als de vrouwen. De Gier: ,,De behandeling heeft vaak grote impact op de relatie. Mannen worden impotent of incontinent. Vandaar dat de partners regelmatig ook aanwezig zijn bij de bijeenkomsten.”
Een van de deelnemers, die graag anoniem wil blijven, heeft net het behandelingstraject achter de rug. ,,Ik ben nu uitbehandeld en voel me goed. Vanuit dertien plaatsen is de prostaat bestraald. Twintig dagen lang. In totaal precies 600 keer.” Hij geeft aan dat de kanker al in een vergevorderd stadium was ,,T3 en Gleason-score 9. Dan heb je geen keuze. Het is of einde verhaal of je gaat het medische traject in.”
IJsbad
Een andere deelnemer aan de lotgenotenbijeenkomst vertelt dat ondanks dat zijn prostaat is verwijderd, hij niet vrij is van kanker: ,,Nu zijn er uitzaaiingen in het staartbeen. Ik leef met kanker in mijn lijf.”
Hij zit allesbehalve bij de pakken neer: ,,Ik heb mijn voeding aangepast. Ik eet geen suiker meer. Ook sport ik veel. En om de drie dagen neem ik een ijsbad. Ik voel me beter dan een paar jaar geleden. Natuurlijk zijn er ook klotedagen, maar ik heb vertrouwen. Ik ben niet meer bang.”
Volgens Jan de Visser (foto rechts) van ProstaatKankerStichting gaan de ontwikkelingen in de medische wereld snel en zijn er hoopgevende geluiden over het nieuwe geneesmiddel lutetium-177-PSMA. ,,In Utrecht en Nijmegen worden proeven gedaan. In Duitsland is het al een succes. Het zou mooi zijn als het binnenkort in de basisverzekering komt.”
Positiviteit
De lotgenoten hebben deze middag hun eigen ankerpunten waaraan ze zich vasthouden. Vertrouwen hebben in het lichaam. Positiviteit. De teugels zelf in handen houden. En leef niet in het verleden of in de toekomst. Nee, in het heden is het te doen. Een van de vrouwelijke partners heeft nog een tip: ,,Ik hoorde laatst een mooi gezegde. Luister naar het gefluister van je lichaam, dan hoeft het niet te schreeuwen.”
Bron: Eindhovens Dagblad, 16 juli 2019
Foto: Willie Thijssen