skip to Main Content

Hormoontherapie kan een bron zijn voor opvliegers. Ik heb die ervaring bij het gebruik van Zoladex en kan er flink last van ondervinden.

In één keer voelt het heet en krijg je een rooie kop… Dat verschijnsel kende ik van vroeger na een eind fietsen in de zomer en ik plots flink ging zweten. De rijwind die onderweg voor koeling zorgt valt weg terwijl je spieren nog vol warmte zitten. Dit is één van de soorten opvliegers die je kunt zien aankomen en proberen te voorkomen. Na het wandelen, fietsen of sporten meteen thuis een trui of T-shirt uitdoen en afkoelen door bijvoorbeeld koud water in het gezicht. Schoenen uit, sandalen of slippers aan helpt een beetje. Bij de HEMA kocht ik een kleine draadloze handventilator, die ik heel vaak gebruikt heb, ideaal!

Een opvlieger die je goed kunt voorkomen volgt op het drinken van hete thee, koffie of soep. Bij mij leidt zelfs warme drank tot een opvlieger. Daarom laat ik beker of bord eerst afkoelen of vraag er in een restaurant een glas koud water bij.

Je leert er wel mee omgaan

Je leert er wel mee omgaan Heel irritant zijn de opvliegers twee minuten voordat ik naar de wc moet. ‘Handig dat je lichaam zo’n signaal geeft’ reageerde mijn uroloog…

Héél grappig weliswaar maar vervelend als je in gezelschap in één keer een rooie kop krijgt. Maar je leert er wel mee omgaan. Ik loop direct naar de wc en koel even af.

’s Avonds als ik in bed kruip ga ik eerst even op de rand van mijn bed zitten afkoelen. De warmte door drukke bezigheden moet even uit het lijf. Anders kun je er op wachten: eerst is het bed nog koel, maar dat warmt snel op en dan volgt alweer een opvlieger. Maar die is dus te voorkomen.

Vervelend als je in gezelschap in één keer een rooie kop krijgt

De laatste soort opvlieger die me opvalt komt op als ik even rustig zit te lezen en het in één keer weer warm krijg. Blijkbaar ontstaat er een laagje warme lucht om me heen en de stoel wordt natuurlijk ook warm.

Al met al zijn het zeker tien opvliegers per dag. Zo langzamerhand leer ik er mee omgaan. Maar irritant blijft het. Vrouwen reageren vaak met: ‘aah… nu weet je hoe zwaar vrouwen het in de overgang hebben.’

Back To Top