skip to Main Content

Over prostaatkanker

Hieronder vindt u meer informatie over symptomen, onderzoeken, behandelingen en gevolgen van prostaatkanker. De informatie komt deels van Kanker.nl, maar is mede door Prostaatkankerstichting opgesteld.

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker is kanker van de prostaat. Prostaatkanker ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor verandert het prostaatweefsel. Een arts kan deze verandering soms voelen als een vergroting of een verharding van de prostaat. Een ander woord voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom.

Lees meer >

Symptomen van prostaatkanker

Een kwaadaardige prostaattumor groeit in de meeste gevallen langzaam. Prostaatkanker geeft in het begin meestal geen klachten.
Soms wordt de ziekte pas opgemerkt doordat u vanwege uitzaaiingen klachten hebt op andere plaatsen in uw lichaam. U kunt bijvoorbeeld rugklachten hebben door uitzaaiingen in de wervels.

Lees meer >

Onderzoek en diagnose bij prostaatkanker

Heeft u symptomen die kunnen passen bij prostaatkanker? Ga dan naar uw huisarts. Hij zal u eerst lichamelijk onderzoeken. Dit kunnen de volgende onderzoeken zijn:

  • rectaal onderzoek: de arts voelt met zijn vinger via de anus en de endeldarm of de prostaat afwijkingen vertoont;
  • bloedonderzoek: hierbij kijkt de arts naar de hoeveelheid PSA in uw bloed.

Lees meer >

Behandeling en bijwerkingen bij prostaatkanker

Met de stadium-indeling en de Gleason-score schat de arts de vooruitzichten in en bepaalt hij welke behandeling(en) hij u kan adviseren. U kunt ook een combinatie van verschillende behandelingen krijgen.

Lees meer >

Gevolgen van prostaatkanker

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Dat geldt voor de periode dat er onderzoeken plaatsvinden, het moment dat u te horen krijgt dat u kanker hebt en de periode dat u wordt behandeld. Na de behandeling is het meestal niet makkelijk om de draad weer op te pakken.

Lees meer >

Seksualiteit en prostaatkanker

De verschillende behandelingen van prostaatkanker kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor uw seksuele leven.

Lees meer >

Niet meer beter worden

Ongeveer de helft van alle mensen met kanker krijgt vroeg of laat te horen dat ze niet meer zullen genezen. De eerste tijd daarna is voor de meeste mensen een afschuwelijke periode. De kans is groot dat u zich bijna nergens meer op kunt concentreren.

Lees meer >

Back To Top
X