skip to Main Content

Symptomen prostaatkanker

Mannen boven de 50 jaar hebben een verhoogde kans op prostaatkanker. Prostaatkanker geeft geen klachten of pas in een latere fase. Met een bloedonderzoek kunt u nagaan of u een verhoogde PSA-waarde en dus mogelijk prostaatkanker heeft.

Voor- en nadelen PSA-onderzoek
Er zitten voor- en nadelen aan zo’n vroege opsporing van mogelijke prostaatkanker. Het is belangrijk dat uw huisarts u daarover informeert, vóórdat u besluit om wel of geen PSA-onderzoek te laten doen. U kunt ook de informatie en de Keuzehulp op www.thuisarts.nl raadplegen.

Belangrijk: u beslist uiteindelijk zelf of u het onderzoek wilt laten doen.

Een PSA-waarde wordt bepaald met een bloedonderzoek. Aanvullend kan de huisarts besluiten om een rectaal toucher te doen. De huisarts bevoelt dan met zijn vinger de prostaat, via de anus.

Is de PSA-waarde verhoogd? Dan kan de huisarts besluiten het onderzoek te herhalen na een met u afgesproken periode. Of de huisarts verwijst voor aanvullend onderzoek naar de radioloog/uroloog in het ziekenhuis.

Vraag uw huisarts u te laten verwijzen naar een ziekenhuis waar een goede prostaat-MRI wordt gemaakt en waar een ervaren prostaat radioloog dit onderzoek beoordeelt.

Mannen bij wie eerst een goede prostaat-MRI wordt gemaakt hoeven meestal geen pijnlijke biopten (weefselprikken) te ondergaan, met risico op complicaties. Met een goede prostaat-MRI kan namelijk eerst worden vastgesteld óf er sprake is van een significante tumor. Is daarvan geen sprake, dan kunnen patiënten met een gerust hart naar huis. De noodzaak van aanvullende onderzoeken en behandelingen wordt tijdig uitgesloten en grotendeels voorkomen.

Lees verder bij onderzoeken en diagnose >>

symptomen_prostaatkanker

Wilt u meer informatie? Download een van onze folders. Of wilt u het graag op papier hebben? Dat kan ook!

prostaatkanker-wat-nu

Virtueel Centrum Prostaatkanker, Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) Patiëntenwebsite van de NVU over prostaatkanker.

Wat is kanker? Bekijk ook de uitgebreide informatie over wat kanker is op kanker.nl.

Back To Top
X