skip to Main Content

Symptomen prostaatkanker

Vaak begint het verhaal met een te hoge PSA-waarde in het bloed. PSA is een eiwit dat van nature in de prostaat wordt gemaakt. De prostaat is een klier die alleen bij mannen voorkomt, om de plasbuis heen ligt en die een groot deel van het sperma produceert. PSA komt ook voor in een lage concentratie in het bloed en is daarin te meten. Bij jou was er misschien sprake van plasklachten, je werd gekeurd, of iemand in de familie heeft prostaatkanker. De huisarts heeft daarop bloed laten prikken en het PSA is te hoog.

Hoe nu verder? Dat betekent niet meteen dat je prostaatkanker hebt. Ook als de prostaat te groot is, en dat is heel vaak de oorzaak van plasklachten, is het PSA te hoog. Ook een ontsteking van de prostaat geeft een verhoging van het PSA. PSA is dus eigenlijk helemaal niet zo geschikt om te bepalen of iemand prostaatkanker heeft.

symptomen_prostaatkanker

Je moet roeien met de riemen die je hebt en dus is besloten om de hoogte van het PSA wel te gebruiken om mensen al dan niet door te verwijzen naar een specialist, in dit geval een uroloog: een dokter die gespecialiseerd is in urinewegen, niet alleen in de prostaat, maar ook in blaas en nieren. In Nederland is de afspraak dat de uroloog nader onderzoek doet als het PSA boven een bepaalde waarde is gestegen. Wil je meer weten over de symptomen van prostaatkanker? Lees dan het logboek.

Wil je meer informatie? Download een van onze folders. Of wil je het graag op papier hebben? Dat kan ook!

prostaatkanker-wat-nu

Virtueel Centrum Prostaatkanker, Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) Patiëntenwebsite van de NVU over prostaatkanker.

Wat is kanker? Bekijk ook de uitgebreide informatie over wat kanker is op kanker.nl.

Back To Top
X