skip to Main Content

Pijnlijke weefselprik bij prostaatkanker vaak niet meer nodig bij Radboudumc en Antonius ziekenhuis

4 december 2018 in de Gelderlander:

Mannen bij wie het vermoeden bestaat dat ze prostaatkanker hebben, hoeven in veel gevallen geen pijnlijke weefselprik meer te ondergaan. Onderzoek met de MRI-scanner is vaak afdoende om de prostaatkanker te kunnen opsporen. Dat blijkt uit een proef onder leiding van het Radboudumc.

Vermoedelijk wordt de landelijke richtlijn volgend jaar aangepast, op grond van de bevindingen uit het onderzoek. Het Radboudumc verwacht dat het aantal weefselprikken (landelijk nu nog 40.000 keer per jaar) dankzij de nieuwe inzichten kan halveren.

Tot nu toe wordt bij een vermoeden voor prostaatkanker (als iemand een verhoogde PSA-waarde heeft) een echogeleide weefselprik uitgevoerd die bestaat uit twaalf prikjes. Op die manier wordt weefsel verzameld dat daarna op kankercellen onderzocht kan worden. Veel mannen ervaren dit als een vervelend en ongemakkelijk onderzoek.

Het Radboudumc hanteert sinds 2017 een alternatief: de MRI-scanner. Met deze scan kan het prostaatweefsel nauwkeuriger worden beoordeeld dan met de echo. Wie een goede uitslag heeft (ongeveer de helft), hoeft daarna geen weefselprik meer te ondergaan. Toont de MRI aan dat een weefselprik nog wel nodig is, dan kan die veel gerichter worden uitgevoerd waardoor met twee tot vier prikjes kan worden volstaan.

Alpe d’Huzes
Om landelijk te testen of de MRI bij prostaatdiagnostiek ingezet kan worden, is in drie Nederlandse centra de MRI-methode vergeleken met de echografische methode. Deze 4M-studie (Met prostaat-MRI Meer Mans) is gefinancierd door Alpe d’Huzes en stond onder leiding van Radboudumc-promovenda Marloes van der Leest.

Er deden 626 mannen aan dit onderzoek mee. Alle mannen kregen eerst een MRI om te kijken of er daadwerkelijk kanker aanwezig was. Bij ongeveer de helft van hen was er een verdenking op een zorgwekkende vorm van kanker. Deze mannen ondergingen vervolgens een prostaatprik in de MRI waarbij twee tot vier stukjes weefsel werden afgenomen. Ter vergelijking ondergingen ze ook de echogeleide weefselprik met twaalf prikjes.

Volgens de onderzoekers laat de studie zien dat de MRI net zo betrouwbaar is als de veelgebruikte, maar meer patiëntonvriendelijke echografische methode. Bovendien werden met de MRI minder niet-relevante vormen van kanker (ten onrechte) aangezien voor een zorgwekkende vorm van kanker. ‘Daardoor kan met de MRI-methode de overdiagnose en overbehandeling van prostaatkanker voor een belangrijk deel worden voorkomen’, stelt het Radboudumc.

Bron bovenstaande tekst: de Gelderlander d.d. 04-12-2018, door Maarten Reith
Foto: © Marcelle Davidse

Lees het artikel in de Gelderlander >>

Lees het artikel op Gezondheidsnet >>

Lees het artikel in Zorgkrant >>

Nieuwsbericht van 6 december 2018 van het St. Antonius Ziekenhuis

Snellere en betrouwbaardere diagnose prostaatkanker

Patiënten krijgen ook in het St. Antonius Ziekenhuis voortaan eerst een MRI voordat er eventueel biopten worden genomen. Op basis van de uitslag van de scan wordt snel duidelijk of het nemen van biopten wel nodig is en áls het nodig is, kan met de MRI-beelden veel gerichter en trefzekerder weefsel afgenomen worden. 

Lees hier het hele artikel van het St. Antoniusziekenhuis >>

Back To Top
X