Skip to content

1 op de 3 Nederlanders heeft moeite om informatie over gezondheid of zorg te vinden, te begrijpen en te beoordelen en op basis daarvan de juiste beslissingen te nemen. Deze mensen zijn beperkt gezondheidsvaardig. Een groot deel van hen heeft zoveel moeite met lezen en schrijven, dat het hun hindert in het dagelijks leven. Door onbekendheid met beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid, weten de meeste oncologieverpleegkundigen vaak niet wanneer ze ermee te maken hebben. Daarom leren de deelnemers in de training allereerst om de signalen te herkennen die op laaggeletterdheid kunnen wijzen.

Bespreekbaar maken

In de training krijgen de deelnemers tips en trucs om op een prettige en respectvolle manier laaggeletterdheid bespreekbaar te maken. Er wordt geoefend met de praatkaarten over prostaatkanker en er zijn gesprekjes gevoerd om patiënten op een andere manier beter te kunnen begeleiden. Hierdoor voelen patiënten zich gesteund en kan de kwaliteit van zorg verder verbeteren.

Praatkaarten ter ondersteuning

Speciaal voor professionals die patiënten met prostaatkanker begeleiden en coachen, zijn praatkaarten ontwikkeld. Deze kaarten ondersteunen oncologieverpleegkundigen bij de uitleg over prostaatkanker, de behandelingen en gevolgen. Ze zijn zeer geschikt om te gebruiken in de communicatie met mensen die beperkt gezondheidsvaardig zijn. Het taalniveau is aangepast, de uitleg wordt ondersteund met passende tekeningen.

De praatkaarten zijn een initiatief van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), Pharos en Prostaatkankerstichting.

Downloaden van de praatkaarten en meer informatie >>

Back To Top