skip to Main Content
©Eric Scholten

Prof. Barentsz won deze prijs vanwege zijn baanbrekende prestaties op het gebied van functionele en moleculaire beeldvorming met betrekking tot prostaatkanker-MRI. Hij en zijn team waren verantwoordelijk voor de invoering van het ‘Prostate Imaging Reporting and Data System’ (PI-RADS), dat nu de wereldstandaard is op het gebied van prostaat MRI.

Deze heeft hierdoor zijn weg gevonden in klinische richtlijnen over de hele wereld waaronder de EAU-richtlijnen. Dankzij de prostaat-MRI kan agressieve prostaatkanker met veel minder weefselprikken worden opgespoord: de helft van de mannen hoeft niet meer geprikt te worden. Dat scheelt jaarlijks in Nederland bij 25.000 en in de wereld bij 1.000.000 mannen minder weefselprikken. Is er op de MRI wel wat te zien, dan kan er gericht en dus nauwkeuriger worden geprikt.

Deze prijs zou worden uitgereikt op het EAU European Association of Urology congres in 2020 in Amsterdam, maar dat ging niet door in verband met corona. Daarom zal de prijs nu aan hem worden gegeven op dinsdag 8 juni a.s. De prijs wordt uitgereikt als erkenning van het belang van uitvindingen en klinische bijdragen met een zeer grote impact op de behandeling en/of diagnose van een urologische ziekte.

Lees verder op de website van Andros Clinics >>

Back To Top