Skip to content

Prostaatkankerstichting heeft, samen met NFK en Pharos, praatkaarten ontwikkeld voor oncologieverpleegkundigen. Deze kaarten helpen verpleegkundigen om mensen die de Nederlandse taal (nog) niet goed beheersen, uitleg te geven over prostaatkanker. Voordat de verpleegkundigen de praatkaarten gaan gebruiken, krijgen ze eerst een training. In deze training van Pharos leren de deelnemers hoe ze laaggeletterdheid en lage gezondheidsvaardigheden kunnen herkennen.

1 op de 3 Nederlanders heeft moeite om informatie over gezondheid of zorg te vinden, te begrijpen, te beoordelen en op basis daarvan de juiste beslissingen te nemen. Deze mensen zijn beperkt gezondheidsvaardig. Een groot deel van hen heeft zoveel moeite met lezen en schrijven, dat het ze hindert in het dagelijks leven. Door onbekendheid met beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid, weten de meeste oncologieverpleegkundigen vaak niet wanneer ze ermee te maken hebben. Daarom leren de deelnemers in de training allereerst om de signalen te herkennen die op laaggeletterdheid kunnen wijzen.

Download de praatkaarten over prostaatkanker >>

Bespreekbaar maken

In de training krijgen de deelnemers tips en trucs om op een prettige en respectvolle manier laaggeletterdheid bespreekbaar te maken. Er wordt geoefend met de praatkaarten over prostaatkanker en er zijn gesprekjes gevoerd om patiënten op een andere manier beter te kunnen begeleiden. Hierdoor voelen patiënten zich gesteund en kan de kwaliteit van zorg verder verbeteren.

Praatkaarten ter ondersteuning

Speciaal voor professionals die patiënten met prostaatkanker begeleiden en coachen, zijn praatkaarten ontwikkeld. Deze kaarten ondersteunen oncologieverpleegkundigen bij de uitleg over prostaatkanker, de behandelingen en gevolgen. Ze zijn zeer geschikt om te gebruiken in de communicatie met mensen die beperkt gezondheidsvaardig zijn. Het taalniveau is aangepast, de uitleg wordt ondersteund met passende tekeningen.

De praatkaarten zijn een initiatief van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), Pharos en Prostaatkankerstichting.

Download hier de praatkaarten en de flyer met meer uitleg:

Bekijk de video: Hoe gebruik ik praatkaarten?

Back To Top