Prostaat praat! – van onze vrijwilliger Aart van Dijk

© Nico Schouten, bron: AD

Openhartig boek moet troost bieden aan de 12.000 mannen die in Nederland jaarlijks prostaatkanker krijgen

Prostaat praat! heet het boek dat Zoetermeerder Aart van Dijk, en vrijwilliger van de Prostaatkankerstichting, maakte over prostaatkanker. Als ervaringsdeskundige wil hij andere patiënten en hun direct betrokkenen inzicht geven . ,,Er bestond wel een goed standaardwerk, maar dat was nogal technisch”, zegt hij.

Bij hem zelf werd in 2011 prostaatkanker vastgesteld. Hij kreeg de mededeling toen hij als ervaren loper op dag twee meedeed aan de Wandelvierdaagse van Nijmegen. ,,Mijn vader is op 67-jarige leeftijd overleden en al zijn niet alle medische gegevens bewaard gebleven, vermoedelijk was prostaatkanker de doodsoorzaak”, zegt Aart van Dijk. ,,Vanuit die wetenschap ben ik op mijn 62ste begonnen om mijn PSA te testen, een eiwit dat van nature in de prostaat wordt aangemaakt. Die test betekent wel dat, wanneer er afwijkende waarden worden gevonden, je automatisch in de medische molen belandt.”

Controle
 Tot drie keer toe in vijf jaar tijd vonden ze niets in ziekenhuis HMC Antoniushove in Leidschendam. Na vijf jaar vertelde de uroloog hem dat hij niet voor controle hoefde terug te komen. ,,Een jaarlijkse controle van de huisarts zou volstaan, maar ik vertrouwde het niet en heb toen een extra MRI-scan laten maken in het Radboudumc in Nijmegen”, zegt Van Dijk. ,,Tijdens de Wandelvierdaagse, waar ik al twaalf keer aan heb meegedaan, kreeg ik het bericht dat er een verdacht plekje was gevonden.”