skip to Main Content

In het toonaangevende tijdschrift British Journal of Urology International (BJUI) verscheen onlangs een wetenschappelijk artikel over het opsporen van prostaatkanker. Het betreft de grootste wetenschappelijk evaluatie die tot nu toe wereldwijd is uitgevoerd naar de resultaten van MRI en MR-gerichte fusie biopsie van de prostaat, gebaseerd op onderzoek bij Radboudumc en Andros Clinics. De studie evalueert de resultaten van meer dan 2.500 mannen waarvan ruim 2.000 mannen bij Andros Clinics hun diagnostiek voor prostaatkanker kregen.

Het artikel is het resultaat van de samenwerking tussen een academisch ziekenhuis Radboudumc en de gespecialiseerde urologische kliniek Andros Clinics. Samen zetten zij zich in om de diagnostiek van prostaatkanker te verbeteren. Deze evaluatie bevestigt dat de verwachte verbetering zelfs is overtroffen in de praktijk.

Conclusie: in de praktijk nog beter dan in wetenschappelijke studies verwacht

  • Opvallend is dat de praktijkresultaten beter zijn dan eerdere studies met een gecontroleerde, puur wetenschappelijke opzet.
    Uit de studie blijkt dat op basis van de MRI bij 57% van de mannen met verdenking prostaatkanker veilig een biopsie kan worden voorkomen.
  • Van de groep mannen die na MRI wel biopten krijgt, wordt vervolgens bij twee derde van de mannen een significante tumor gevonden.

Uit het artikel blijkt dat in vergelijking met de literatuur even veel significante prostaatkankers worden gevonden, maar met een veel hoger aandeel voorkomen biopten bij een onverdachte MRI: 56% in de praktijk vs. 33% in de wetenschappelijke literatuur. Er werden zelfs iets meer tumoren gevonden, maar dat verschil was niet wetenschappelijk significant.

Vaak blijkt juist dat veelbelovende wetenschappelijke resultaten in de praktijk nogal eens tegenvallen, omdat de ideale setting uit een studie niet in de praktijk kan worden gerealiseerd. Dat de resultaten hier juist beter zijn, toont volgens de auteurs aan wat de waarde is van de hoge kwaliteit van diagnostiek van de combinatie Andros Clinics – Radboudumc.

Toelichting: Wat is prostaatkanker precisiediagnostiek?

Lees verder op de website van Andros Clinics >>

Lees ook het originele wetenschappelijke artikel in British Journal of Urology International >>  

Back To Top