Wat gebeurt er in een mannenrelatie
In 2009 ben ik geopereerd aan prostaatkanker. Omdat er uitzaaiingen waren ben ik daarna bestraald waarna drie jaar hormoontherapie volgde. Door de hormoontherapie verdween mijn libido. Ik voelde op dat moment geen behoefte aan seks, wel aan intimiteit.
Het verlies van seksualiteit was een gegeven waar ik op dat moment niet mee bezig was. Mijn partner accepteerde dat ook en was meer bezorgd over mijn gezondheid en het traject waarin ik was beland. Gedurende drie jaar had ik geen seksuele beleving, ook plaatjes en films konden geen seksuele gevoelens bij mij oproepen.
Veel praten, dicht bij elkaar zijn
De intimiteit tussen mij en mijn partner beleefden wij op een andere manier. Veel praten en door dicht bij elkaar zijn. Hij was een hele nuchtere man en stond heel erg in het nu. ‘Dit is er aan de hand en welke behandelingsmogelijkheden zijn er die op jou van toepassing kunnen zijn en heb vertrouwen in je arts. Wij hebben samen de seksualiteit mogen beleven en daar allebei plezier aan beleefd’.
Ik was verbaasd dat het acceptatieproces voor beiden zo gelijk opging en dat we daar vrede mee hadden en onze toekomst in een ander perspectief zagen. Zijn behoefte aan seksualiteit konden we samen oplossen. Na de hormoontherapie merkte ik dat er langzaam een seksuele prikkeling terugkwam. Deze seksuele prikkeling werd in de loop van de tijd steeds sterker en we genoten weer samen van de hernieuwde intimiteit. Helaas is mijn partner 2,5 jaar geleden overleden.
De beleving van seksualiteit tussen mannen en vrouwen
is heel verschillend
Waarom schrijf ik dit op?
De beleving van seksualiteit tussen mannen en vrouwen is heel verschillend. Het gezegde ‘Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus’ is algemeen bekend. ‘Vrouwen moeten liefde voelen om seks te hebben. Mannen moeten juist seks hebben om liefde te voelen’. Ik wil er nog aan toevoegen dat [homo/bi] mannen ook seks kunnen hebben zonder liefde te voelen.
Het verlies van seksualiteit is heel ingrijpend en maakt niet uit of je homo, hetero of een andere gender identiteit hebt. De hormoontherapie heeft mijn seksuele gevoelens naar de achtergrond gedrongen. Na de hormoontherapie kwamen de seksuele gevoelens weer terug. Er zijn mij verhalen bekend van hetero echtparen die het onderwerp seksualiteit hebben aangekaart in het magazine NIEUWS en tijdens bijeenkomsten van lotgenotencontact waar dit onderwerp werd besproken.
Vragen genoeg
Wat gebeurt er in een mannenrelatie als een van de partners prostaatkanker krijgt? Hoe gaan zij hiermee om en welke invloed heeft dit op hun relatie en hun seksualiteit?
Als er tussen beide partners geen seks is komt er dan een derde partij bij? Dit is in een homo relatievorm niet ongebruikelijk, in tegenstelling tot een hetero relatie. Hoe voelt dat voor beide partners in een homorelatie? Hebben zij een andere oplossing? Gaat het geen seks meer hebben ten koste van hun relatie? Verbreken ze hun relatie? Hoe gaat de man om met zijn prostaatkanker in de homo wereld? Tijdens de patiënten informatieavond van 25 november 2017 in het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein met als thema ‘Er is leven na een prostaatkanker operatie’ heb ik dit onderwerp aangekaart. Ik wil dit onderwerp bespreekbaar maken en inventariseren.
Het verlies van seksualiteit is heel ingrijpend
Uit mijn vooronderzoek hierover is niet veel bekend geworden terwijl volgens de statistieken 4 tot 7% van de mannen homo[bi]seksuele gevoelens heeft en zijn er per jaar 400 – 800 homo [bi]seksuele mannen waarbij prostaatkanker wordt geconstateerd. Binnen PKS wil ik het aanspreekpunt zijn voor dit thema.
Men kan reageren naar mijn email adres. Reacties in welke vorm dan ook zie ik graag tegemoet. Bartyntema@prostaatkankerstichting.nl