skip to Main Content

In mei 2018 is bij mij basaalcelcarcinoom vastgesteld, ik was toen 78 jaar, enkele maanden later is daar ook prostaatkanker bijgekomen.

Mijn PSA was 80, de Gleasonscore 9. Wij verhuisden van Drenthe naar Zandvoort, in Zandvoort is direct de behandeling met bicalutamide gestart. De nieuwe huisarts verwijderde het basaalcelcarcinoom en na enkele scans, o.a. in het Antonie van Leeuwenhoek, kreeg ik hormoontherapie doormiddel van een driemaandelijkse injectie met Zoladex en 35 x uitwendige bestraling. De hormoontherapie volg ik nog steeds.

In augustus 2020 werd tijdens een controle bij de dermatoloog vanwege plaveiselcelcarcinoom in mijn gezicht ook een melanoom gezien in mijn rechter borsthelft. Drie dagen later werd de melanoom in het ziekenhuis verwijderd en werd een biopt genomen uit de regionale lymfeklier. Er werd een micro-uitzaaiing vastgesteld, ik werd doorverwezen naar het Antonie van Leeuwenhoek voor immuuntherapie. Door de prostaatkanker kwam ik niet in aanmerking voor deze behandeling.

Voel me gezond

Op een PET-PSMA scan werd een kleine afwijking in mijn linker heupkom gezien. Hiervoor ben ik niet behandeld. Momenteel loopt mijn PSA weer op, die is nu 8.2. Ik blijf onder controle voor zowel de prostaatkanker, het melanoom en de plaveicelkanker. Ondanks alles voel ik me gezond. Ik wandel elke dag ongeveer acht kilometer en doe ’s morgens een oefenprogramma en ben ook huisman/mantelzorger.

Mij is nooit verteld dat er keuzes gemaakt kunnen worden

Na mijn relaas kom ik bij de titel van dit verhaal. In Nieuws lees ik regelmatig over de keuzes die patiënten maken, moeten maken of willen maken? Dat ontgaat mij. Mij is nooit verteld dat er keuzes gemaakt kunnen worden anders dan niets doen of behandelen. De behandelingen die ik heb ondergaan zijn voortgekomen uit overleg in diverse MDO-groepen. Geen één arts heeft mij een ander behandelplan voorgelegd. De gesprekken met mijn huisarts waren wel verhelderend en alle behandelingen hebben mij blijkbaar prima geholpen. Ik vraag me weleens af of ik assertief genoeg ben geweest?

Naschrift van de redactie Ofschoon de schrijver best tevreden is over zijn behandelingen, moet volgens de medische standaarden (en zelfs volgens de wet) elke patiënt na de diagnose goed worden geïnformeerd over de ziekte en de mogelijke behandelopties. De patiënt moet verder informatie krijgen over de voor- en nadelen van elke behandeloptie. Vervolgens kan dan in overleg met de behandelaar een weloverwogen keuze voor een bepaalde behandeling worden gemaakt (‘samen beslissen’).

Back To Top