Skip to content

Wat is prostaatkanker?

Bij prostaatkanker groeien kwaadaardige cellen in de prostaat. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mannen in Nederland deze diagnose. Ongeveer 1 op de 10 mannen krijgt ooit in zijn leven prostaatkanker.

Symptomen van prostaatkanker

Mannen boven de 50 jaar hebben een verhoogde kans op prostaatkanker. Prostaatkanker geeft geen klachten of pas in een latere fase. Met een bloedonderzoek kunt u nagaan of u een verhoogde PSA-waarde en dus mogelijk prostaatkanker heeft.

Verhoogd risico op prostaatkanker

Er zijn een aantal factoren die een verhoogd risico op prostaatkanker geven. Op de volgende pagina bespreken we deze factoren. Is een van de factoren op u van toepassing? Neem dan contact op met uw huisarts.

Onderzoek en diagnose bij prostaatkanker

De eerste onderzoeken beginnen bij de huisarts. Vermoedt de huisarts dat er sprake kan zijn van prostaatkanker? Dan vinden er verdere onderzoeken in het ziekenhuis plaats, meestal door een uroloog.

Behandeling bij prostaatkanker

Bij prostaatkanker zijn meerdere behandelingen mogelijk. Het ligt aan de ernst van de ziekte en de conditie van de patiënt welke behandeling de arts voorstelt. Het is ook mogelijk om af te zien van een behandeling.

Trials en onderzoeken

Hier vindt u een zo compleet mogelijk overzicht van actuele trials en onderzoeken voor prostaatkanker in Nederland.

Een trial is een wetenschappelijk onderzoek naar kanker waar u als patiënt aan kunt deelnemen.

Cijfers over prostaatkanker in Nederland

Op deze pagina ziet u hoe vaak prostaatkanker voor komt in Nederland, op welke leeftijd de ziekte het vaakst wordt vastgesteld en hoeveel mannen er jaarlijks aan overlijden.

Ziekenhuiskeuze bij prostaatkanker

Naar welk ziekenhuis u gaat, mag u zelf kiezen. Dat kan best lastig zijn. Want waar vindt u goede informatie? En wat vindt u belangrijk?

Back To Top